Ondernemerslessen van een Glamping Inspiratiereis (2/2)

In maart ging een bus vol ondernemers uit de sector leisure op pad met Pleisureworld om 2 dagen lang vakantieparken te bezoeken. In dit artikel beschrijven we de lessen van dag 2 waarop o.a. Hof van Saksen, Brinckerduin, Pean Buiten, Buitengoed de Boomgaard en Soof Retreat Rhenen werden bezocht. Ook hier was de rode draad; ‘Belevenissen met een meerwaarde in een natuurlijke omgeving.’

Brinckerduin

Zie ook: Lessen van de Glamping Inspiratie Tour (1/2)

De belangrijkste lessen van dag 2:

  • Je vestigingslocatie is vaak het belangrijkste element om ‘uniek’ te zijn. Buit dat onderdeel dus vooral uit en bouw daar een concept omheen. Veel andere services (de hottub bijvoorbeeld) zijn kopieerbaar.
  • Vergeet niet de rol van personeel. Zelfs als je het bedrijf automatiseert is een contactmoment van groot belang. Zorg er voor dat je medewerkers optimaal zijn voorbereid op hun (gastvrije) taak – als zij zich prettig voelen, dan slaat dat ook over op de gasten.
  • Kijk of je meerdere doelgroepen kunt aanspreken en businessconcepten kunt ontwikkelen die passen binnen het concept. Daarmee spreid je de risico’s en de drukte over tijd.
  • Maak een concept waarin mensen zich thuis voelen; houdt het huiselijk

Hof van Saksen – stroomlijn je services en ondersteun je personeel

Hof van Saksen is (inderdaad) geen glampinglocatie. Toch kunnen beheerders van glampings het nodige leren van de bedrijfsvoering van dit ‘Meest innovatieve vakantiepark van de Benelux‘. General Manager Frank Bulthuis liet met trots het gebouw van de nieuwe ondersteunende faciliteiten zien. Waar de schoonmakers, TD-ers en het management op veel andere parken verstopt zitten op een achteraf-locatie (buiten het zicht van de gasten), is er bij Hof van Saksen voor gekozen om een zeer ruim voorzieningengebouw te realiseren met een eigen aanrijroute en ook de nodige faciliteiten om het werk voor het personeel efficient en aangenaam te maken.

Wat kun je hier leren:

  • In het nieuwe gebouw zijn cursusruimtes ingericht. Hier kan je nieuw personeel, met volle aandacht, instructies geven over het werk op het park. Deze ruimtes worden regelmatig ingezet – ook om andere informatie te delen. Hof van Saksen werkt intensief samen met een MBO opleiding en ook voor hen kunnen de ruimtes worden ingezet als leslokaal.
  • Er wordt nog een fitnessruimte met douches gebouwd, zodat het personeel na afloop van het werk kan sporten. Daarmee maak je jezelf extra aantrekkelijk als werkgever. Het bedrijf meet niet alleen de gasttevredenheid, maar ook de Employee NPS.
  • Separate ingang en parkeerterrein voor personeel en toeleveranciers. Dat is voor zowel de parkgasten als de werknemers prettiger. Logistiek van gasten en ondersteuning is grotendeels gescheiden. Er staan fietsen en elektrische service-wagentjes klaar om het park op te rijden. Bulthuis: “Het was een lastige logistieke puzzel, maar het is zeker de moeite waard om alles goed in te regelen.”
  • Aandacht voor de entree en aanrijroute. De eerste indruk is belangrijk. Hof van Saksen wil ‘de hoogste kwaliteit’ uitstralen en doet dat een indrukwekkend entreelodge van 9 meter hoog en met een aanrijlaan met bomen, die ’s nachts worden aangelicht.

Brinckerduyn – concept ‘Green Boutique’ maakt kleinschalige parkexploitatie mogelijk

Brinckerduyn opereert in het luxere segment met huisjes die zijn voorzien van een privé zwembad en/of sauna. Het park is kleinschalig van opzet, en dat vraagt om de nodige aanpassingen in het businessconcept. De enige centrale voorziening is een centraal servicegebouw met winkeltje dat werkt volgens het principe van zelfbediening. De centrale organisatie ‘Unbrick’ beheert drie van dit soort luxere vakantieparken (Rolde in nog in de afrondingsfase) en ondersteunt al die parken met een personeelsbestand van 12 personen. Brinckerduyn deelt de entree met de grotere RCN camping Roggeberg. In de samenwerking met RCN worden ook enkele voordelen gerealiseerd.

Wat kun je hier leren:

  • Je kunt heel veel ondersteuning automatiseren (en dat gebeurt hier ook), w.o. de entree tot de woning. Maar een persoonlijk welkom mag niet ontbreken.
  • Duurzame investeringen kun je door een slimme opzet sneller terugverdienen. Zo wordt er bijvoorbeeld zonnestroom geleverd aan het naastgelegen RCN park.
  • De centrale voorziening is ook grotendeels geautomatiseerd. Allen de gasten van Brinckerduin hebben toegang tot het gebouw waar ze o.a. een kassaloos supermarktje vinden. Ook staan hier de buitenspellen die je kunt lenen.
  • Er zijn niet heel veel voorzieningen die mensen thuis (nog) niet hebben. Een privé zwembad en eigen sauna hoort op dat lijstje wel thuis. Dat kunnen extra argumenten zijn om het huisje te verhuren en je te onderscheiden binnen deze overvolle markt.

Pean Buiten – uniek in de wereld

Een vakantie is voor veel mensen een ontsnapping uit de dagelijkse sleur. Pean Buiten heeft daar een ultiem concept op gericht, met als kernwaarden: ontspannen, ontmoeten en ontwikkelen. Zelfs tijdens de aanrijroute vraag je jezelf af; “Waar kom ik nu terecht?” Slingerend over landweggetjes eindig je in het zelf aangelegde bos met daarin de zeilschool en de natuurhuisjes. Pean biedt een unieke locatie – met een mooie ligging aan het water. Die uniciteit wordt nog eens versterkt door elk huisjes een uniek concept mee te geven en zorgvuldig te situeren (o.a. zonnestand per seizoen en hoogte t.o.v. van het water speelt daarbij een rol.)

Wat kun je hier leren:

  • Bij de inrichting van de huisjes is veelvuldig gebruik gemaakt van de kringloopwinkel. De oude meubeltjes en authentieke spulletjes zorgen voor een hele huiselijke sfeer. Bovendien past het gebruik van de kringloopwinkel ook bij de duurzame bedrijfsvoering.
  • De natuurhuisjes zijn in eigen beheer ontworpen. Daarbij is allereerst gekeken naar het gebruik. Daarna is de puzzel gelegd waar alle benodigde ruimtes in passen. De huisje moeten ook voldoende hoog zijn omdat een hoog plafond ‘headspace’ (een gevoel van vrijheid) geeft.
  • De huisjes, maar ook de locatie is uniek. Daar worden ook nog unieke activiteiten aan toegevoegd, zoals de drijvende sauna op een vlot. Daardoor worden de aangeboden belevingen schaars. Door dit te koppelen aan internationale marketing en dynamic pricing (via Pricelabs) kan de verhuurprijs soms leuk oplopen.

Buitengoed De Boomgaard – groene vrijheid naast de drukke stad

Buitengaard de Boomgaard ligt op een steenworp afstand van de grote stad Utrecht – en vrij dicht naast de snelweg. Toch oogt het hele concept bijzonder groen en natuurlijk. Bij De Boomgaard richt men zich niet alleen op verblijfsrecreatie, maar ook op de doelgroep die snel uit de drukte van de stad wil ontsnappen. (dagrecreatie). Waar de hotels in Utrecht vooral een zakelijke uitstraling bieden, kun je bij De Boomgaard juist overnachten in een heel relaxte omgeving. Daarmee is dit concept – zeker in deze regio – uniek. Ook voor bedrijfsuitjes biedt de locatie volop mogelijkheden. Meerdere businessconcepten dus – verenigd op één locatie – zorgen voor een goede spreiding van bezoek en afhankelijkheid van doelgroepen.

Wat kun je hier leren:

  • Waar veel glamping-accommodaties, in hun streven naar ultiem comfort, kiezen voor privé sanitair bij de accommodatie, heeft De Boomgaard juist een superluxe centraal sanitairgebouw geplaatst. Ook hierin kan de gast een unit met privé sanitair boeken. Het campinggevoel – een plek waar mensen elkaar ontmoeten – blijft dankzij deze opzet behouden.
  • Met een mix van traditioneel kamperen, camperplekken, verhuur van glampingaccommodaties en daarnaast nog activiteiten voor bezoekers uit de buurt, zeg je eigenlijk ‘Iedereen is welkom‘. En zo voelt het ook. Alles en iedereen loopt door elkaar en dat maakt Buitengoed De Boomgaard een echte ontmoetplek.

Soof Heuvelrug – primeur met de ecolodge

Veel vakantieparken zijn al bezig om hun voorzieningen te verduurzamen. Zeker aanbieders van ‘glamping’ spreken een doelgroep aan die duurzaamheid steeds belangrijker vindt. Soof Utrechtse Heuvelrug is op dit gebied één van de voorlopers met de ‘Ecolodge’ waarin vrijwel alle duurzame technieken zijn verwerkt – zonder dat dit het comfort schaadt. De eco-lodges zijn circulair gebouwd, van het gas af en beschikken over een warmtepomp en zonnepanelen. Een tweede locatie van Soof is in ontwikkeling in Eck en wiel – aan de Nederrijn.

Wat kun je hier leren:

  • Positioneer je horeca, zowel fysiek als in de marketing, als locatie van voor zowel parkgasten als passanten. Daarmee verbreed je de doelgroep en maak je dit onderdeel (veel) rendabeler. bij Soof Heuvelrug komt 75% van de restaurantgasten van buitenaf.
  • Een duurzame lodge gaat uitstekend samen met luxe en comfort. Door de energiebesparing wordt ook nog een groot gedeelte van de kosten terugverdiend.
  • Ontwikkeling en verhuur wordt in eigen beheer gedaan. Daarmee kun je je onderscheiden van de grote massa en beland je minder snel in de fuik van prijsconcurrentie.

De Pleisureworld Glamping Inspiratiereis is onderdeel van het project Vakantiehuis van de Toekomst. Zij organiseren regelmatig kennisbijeenkomsten voor en over vernieuwende verblijfsrecreatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *