Op heel vakantieparken zijn ze te vinden; de traditionele bowlingbaan en de biljardtafel. Het is een veilige keuze, want vrijwel iedereen kent het product. Wil je de gast echter een verassende ervaring meegeven, dan sla je de plank mis. Door het inzetten van nieuwe technieken kun je de traditionals wel omvormen tot nieuwe spelconcepten, waarmee je letterlijk de show steelt.
Showbowling
Rick Visscher van BCE bowling is in Nederland een van de innovators geweest van het traditionele bowling en voorziet dat er de komende jaren nog veel meer oude spelconcepten een nieuwe invulling gaan krijgen. Visscher lanceerde de eerste bowlingbanen met projecties onder de naam Showbowling, en voegde daar later nog veel meer nieuwe spelvormen aan toe die je op een bowlingbaan kunt spelen. Door het inzetten van een combinatie van projectietechniek, computer(spellen) en aankleding ontstaat een compleet nieuwe beleving. Visscher: “En het mooie van die nieuwe ontwikkelingen is dat je de oude bowlingbaan daarvoor als basis kunt gebruiken. Ouwe meuk maken we weer geweldig!”
Hoe komt het dat de traditionele bowlingbaan nog altijd in trek is?
Visscher: “Bijna iedereen kan aan dit spel deelnemen; het is een spel voor jong en oud. Het is bovendien ook leuk om te zien hoe anderen bezig zijn. Soms zijn er wat aanpassingen nodig, zoals voor jonge kinderen en ouderen, maar die kunnen dan vaak ook gewoon deelnemen.”
Hoe bedenk je een nieuwe spelvorm of concept voor de traditionele attracties?
Visscher: “Nieuwe spelvormen komen vaak voort uit een hiaat in de markt. Als je naar bowlingbanen kijkt, dan zie je dat het een echte familie-activiteit is. Wat we ook steeds vaker zagen; ouderen, met name degenen met wat fysieke problemen, deden niet mee. Oma zat vaak wel te kijken, maar de te zware bowlingballen en het bukken zijn een probleem. Maar wist je dat bij veel familiefeestjes de rekening wordt betaald door oma of opa? Die verdienen het dan ook om serieus genomen te worden. Wij zijn toen aan het ontwerpen geslagen. Allereerst wilden we de hele bowlingbaan omhoog laten komen. Daarvoor moesten we de houten banen vervangen door aluminium. Dat materiaal is minder zwaar is en minder buigzaam, waardoor de baan vlak blijft. Vanwege het nieuwe materiaal besloten we ook afstand te nemen van de traditionele houtkleur. We hebben de witte baan als innovatie gepatenteerd, waarop je lichteffecten en projecties kunt toepassen. Van het een kwam het ander en werd een eerste interactieve spelvorm met projecties op de baan gerealiseerd. We zijn overigens nog altijd bezig met de ontwikkeling van de constructie om de baan op een hoger niveau te krijgen, maar alle andere toevoegingen zijn inmiddels al wel gerealiseerd. Door al die toevoegingen is een totaal nieuw spelconcept ontstaan.”
Kijk je bij de ontwikkeling ook meteen naar de kosten en baten?
Visscher: “Eerlijk gezegd hebben we dat niet vanaf het begin in beeld gehad. We wilden eerst ons nieuwe concept realiseren. In eerste instantie kwamen we, vooral door de dure beamers, uit op een veel te hoog prijskaartje. Door slimmer in te kopen hebben w ede kosten flink omlaag gebracht. Toch is de baan inclusief het interactieve concept nog altijd het dubbele van de prijs van een standaard bowlingbaan (= rond de € 25.000). De eerste afnemers waren gelukkig ondernemers met lef, die gewoon iets nieuws wilden voor hun gasten. Zij hebben geen spijt van hun investering, want door de hogere prijs per uur en de veel betere bezetting, is de investering snel weer terugverdiend.”
Wat is de kracht van het interactieve bowlingconcept?
Visscher: “Ook daar komen we steeds beter achter. Je kunt je gasten steeds weer iets nieuws bieden. Met de interactieve projectietechniek kun je door een aanpassing in de content ineens een andere totaalbeleving bieden. Ook kun je maatwerk gaan maken voor diverse doelgroepen, zoals een kinderuitvoering voor schoolreisjes of een logo op de baan als er een bedrijf op bezoek komt. Vergeet ook zeker de muziek niet, die bijdraagt aan de sfeer. Ons systeem wordt via een app op je mobiele telefoon bediend en daarmee kun je met een druk op de knop de totaalbeleving aanpassen. Om het belevingsconcept compleet te maken zijn we nu ook bezig om de muren rond de bowlingbaan te voorzien van projecties. Niet bewegend, wand dat wordt te druk.”
Zie jij nog meer kansen om spellen aan te passen?
Visscher: “Kansen zijn er genoeg. Het ontwikkelen van een goed nieuw concept vergt wel de nodige tijd – en daar ontbreekt het nog wel eens aan. We hebben rond de traditionele bowlingbaan nog wel een ander concept ontwikkeld: Voetbalbalbowling. Ook dat is inmiddels een grote hit bij de bedrijven die een footbowl installatie hebben staan. In principe kunnen we rond elk spel met ballen een interactieve spelvorm ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan interactief biljard (= in ontwikkeling).”
Met dank aan:
Rick Visscher, eigenaar van BCE Bowling & BCE Leisure
“Wil je ook bekijken en berekenen of je oude attractie of spelvorm een nieuwe invulling kan krijgen, neem dan eens contact met ons op.”