Maak van je animatieteam een succes: actieve betrokkenheid loont

Het inhuren van een animatieteam voor je camping of vakantiepark is een stap in de goede richting voor een onvergetelijke gastervaring. Toch betekent het inschakelen van een externe partij, zoals TOP Animation, Cosmo of Recrateam, niet dat jouw betrokkenheid overbodig is. Integendeel, jouw actieve bijdrage als eigenaar of als manager op het park kan het verschil maken tussen een goed en een geweldig animatieteam. Hier zijn zeven tips om je op weg te helpen.

1. Zorg voor een warm welkom

Nieuwe entertainers komen vaak jong en onervaren aan op jouw terrein. Een vriendelijk ontvangst kan hen helpen zich snel thuis te voelen. Neem de tijd voor een praatje wanneer ze zich voorstellen bij de receptie. Een persoonlijke benadering maakt dat zij zich gewaardeerd voelen en meer geneigd zijn om zich in te zetten voor jouw gasten. Dit wil je natuurlijk, want als ze een stap harder zetten, betaald zich dat terug.

2. Bied voldoende budget en materiaal

Zonder de juiste middelen kan zelfs het meest enthousiaste animatieteam niet excelleren. Zorg ervoor dat er voldoende budget is voor de benodigde materialen en activiteiten. Dit laat niet alleen zien dat je hun werk serieus neemt, maar stelt hen ook in staat om creatieve en gevarieerde programma’s aan te bieden die je gasten zullen waarderen.

3. Garandeer kwalitatieve huisvesting

De kwaliteit van de huisvesting voor je animatieteam speelt een grote rol in hun welzijn en motivatie. Zorg ervoor dat ze verblijven in schone, comfortabele en goed onderhouden accommodaties. Dit draagt bij aan hun tevredenheid en, indirect, aan de kwaliteit van hun werk.

4. Houd regelmatige meetings

Een open communicatielijn is cruciaal voor een soepel verloop. Plan wekelijkse of tweewekelijkse meetings tussen het animatieteam en de verantwoordelijke van de camping. Bespreek wat goed gaat en waar verbeteringen nodig zijn. Deze feedbacksessies helpen om de activiteiten af te stemmen op de behoeften van jouw gasten en eventuele problemen tijdig aan te pakken. Het is een goed moment om ook de thermometer even te gebruiken hoe het met het team gaat. Net als het Nederlands eltftal zit het animatieteam een aantal weken dicht op elkaar, zowel met werk als daar buitenom. Het is dus zaak om goed te letten op dat het met iedereen goed gaat.

5. Vier successen en geef positieve feedback

Erkenning en waardering zijn krachtige motivatoren. Vier de dingen die goed gaan, geef complimenten en bouw je feedback positief op. Een simpel bedankje of een schouderklopje kan een wereld van verschil maken. Het helpt om een positieve werksfeer te creëren waarin het team zich gesteund voelt en met plezier werkt. Het is tijdens een druk seizoen natuurlijk niet altijd makkelijk om hiervoor de tijd te maken, zeker als je zelf ook druk bent, maar onthoud dat het altijd goedkoper is om de medewerker te behouden, dan om het te moeten vervangen.

6. Maak de regels duidelijk vanaf het begin

Aan de andere kant: de medewerkers hoeven ook niet als prinsen en prinsessen behandeld te worden. Je hoeft niet streng te zijn, maar wel is duidelijkheid vanaf het begin wenselijk. Wat mag en wat mag niet. Zo weet het team waar ze aan toe zijn. Een duidelijke set regels en verwachtingen helpt om misverstanden te voorkomen. Zorg dat het animatieteam vanaf het begin weet wat er van hen verwacht wordt. Dit creëert een gestructureerde werkomgeving waarin iedereen weet waar hij aan toe is.

7. Kom regelmatig kijken

Het is niet alleen leuk voor je gasten om jou regelmatig bij de activiteiten te zien, het is ook een blijk van waardering naar het animatieteam toe. Door af en toe zelf aanwezig te zijn bij hun optredens en activiteiten, laat je zien dat je geïnteresseerd bent in hun werk. Bovendien krijg je zo een beter beeld van hoe de animatie in de praktijk verloopt en kun je meteen inspelen op eventuele verbeterpunten.


Met dank aan (auteur van dit artikel):

Richard Otten, Top Animation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *