Bart Dohmen, specialist in leisure ontwikkelingen bezoekt al 15 jaar de MAPIC in Cannes. Dit is een beurs en conferentie waar vastgoedeigenaren hun vierkante meters aanprijzen aan retailers. De laatste jaren richt MAPIC zich ook op leisure, met zijn sub-brand LeisurUp. Dohmen doet verslag van de ontwikkeling van leisure-aanbod op deze beurs.
In mijn eerste jaren dat ik MAPIC bezocht was het een evenement dat echt op je af kwam. Alle belangrijke vastgoedpartijen hadden grote aantrekkelijke stands, met uitstekende hospitality, waar de retailers naar binnen werden getrokken. Over leisure werd in die tijd amper over gesproken; het conferentieprogramma ging vooral over retail. Ik herinner me goed dat ik mocht spreken op één van de eerste leisure-sessies in een klein zaaltje voor ongeveer 10 man.
Hoe is dat nu veranderd… De shoppingmall markt erkent het belang van leisure en MAPIC is met die trend meegegaan. Ongeveer een kwart van het kennisprogramma gaat over leisure en er is een speciale leisure afdeling op de beurs; LeisurUp. In omvang is dit gedeelte vergeleken met bijvoorbeeld een IAAPA attractievakbeurs zeer beperkt, maar met de juiste propositie wel interessant.
Een beeld van de leisurecomponent op deze beurs:
Deze propositie dient gefocust te zijn op het leveren van een totaalpakket, inclusief ‘operations’. Het liefst verhuren eigenaren van winkelcentra vierkante meters, maar ze staan steeds vakert open om mee te investeren in leisure. Op een enkele uitzondering na hebben vastgoedbeheerders geen interesse in de dagelijkse operatie van leisure-activiteiten. De meest succesvolle stands zijn dan ook van de leveranciers die zelf hun diensten (operaties) exploiteren of daarin een partner hebben.
Zijn er dan geen andere mogelijkheden? Jazeker wel, de wereld van winkelcentra is langzaam aan het veranderen. Men begint te beseffen dat leisure niet alleen maar nuttig is om vierkante meters op te vullen. Er worden steeds meer malls geopend met 30 to 50% leisure. Een mooi voorbeeld is het recent geopende Merlata Bloom Lifestyle Center in Milaan. Maar het gaat langzaam; de belangen in de vastgoedwereld zijn te groot om snel te veranderen. Je zult dan ook geduld moeten hebben en veel tijd investeren om de aandacht in je producten of services te verkrijgen.
Wat waren de trends en nieuwtjes dit jaar?
- De grootste aandachttrekker was het Nederlandse Momentum, de investeerders achter de Poolse Maja pretparken. Zij lanceerden een nieuw waterpark concept met Tomorrowland als thema, in een sfeervol ingerichte stand.
- Interessant is ook dat er steeds meer specifieke leisure operators de beurs aanwezig zijn; iets waar naar mijn idee echt een markt voor is, zeker in de wereld van shopping malls. Ik zag twee bedrijven die zich hierin specialiseren.
- Het grootste deel van de leisure-standhouders zijn Family Entertainment Centers (FECs) die op zoek zijn naar nieuwe locaties. Ik heb er diverse gesproken en zij waren over het algemeen positief over de gemaakte contacten. Zij hebben dan ook de juiste propositie voor een evenement als MAPIC.
- Winnaar van de MAPIC award voor het beste nieuwe leisure concept was de combinatie van Koezio en Lucky Folks, welke won van de andere genomineerden Seven squares en Adventica.
MAPIC 2023 liet weer zien dat ze met hun markt mee gaan. Een markt die langzaam maar zeker verandert in een markt waar retail minder wordt en het belang van F&B en leisure groter. Ik ben benieuwd hoe dit zich verder ontwikkeld.
Meer informatie: www.mapic.com/en-gb.html
met dank aan (auteur van dit artikel):
Bart Dohmen is meer dan 25 jaar wereldwijd actief in leisure development. Sinds een aantal is hij als oprichter en partner betrokken bij TDAC bv, een adviesbureau die investeerders, operators en overheden bijstaat om de juiste balans te vinden in leisure-investeringen. Meer informatie: www.tdacint.nl