LEGO® onderzoek: spelen is essentieel voor het welzijn en geluk van het hele gezin

Dat spelen niet alleen leuk is, maar ook een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van kinderen blijkt uit het nieuwe “Play Well” onderzoek van de LEGO Groep. Het onderzoek laat zien dat samen spelen nog altijd een actueel onderwerp is.

En daarin is nog heel wat verbetering mogelijk: zo geeft 44% van de Belgische ouders toe dat ze te weinig spelen met hun kinderen, terwijl 84% van de Belgische kinderen dat graag meer zou willen doen.

De kracht van het spel

Het “Play Well” onderzoek is een wereldwijd onderzoek waarin het gedrag van kinderen, ouders en volwassenen over verschillende onderwerpen zoals diversiteit en inclusie, duurzaamheid, digitale veiligheid maar ook de toegevoegde waarde van ‘spelen’ onder de loep wordt genomen. Voor het onderzoek van 2022 ondervroeg het bedrijf meer dan 55.000 ouders en kinderen in meer dan 30 landen waaronder België en Nederland.

Uit de resultaten blijkt dat 94% van de Nederlandse ouders vindt dat spelen hun kinderen helpt in hun ontwikkeling en het helpt bij het leren van nieuwe dingen. Bijna alle ouders denken daarbij dat kinderen hun creativiteit (93%), communicatie (92%), probleemoplossende vaardigheden (92%) en vertrouwen (91%) versterken terwijl ze spelen.   

Uit de resultaten blijkt dat 88% van de 504 Belgische ouders die zijn ondervraagd zegt dat spelen hun kinderen helpt in hun ontwikkeling en bij het leren van nieuwe dingen. Bijna alle ouders denken daarbij dat kinderen hun creativiteit (93%), communicatie (92%), probleemoplossende vaardigheden (92%) en vertrouwen (91%) versterken terwijl ze spelen. ​

Spelen is niet alleen belangrijk voor kinderen, zo blijkt uit de data. Volgens 95% van de ouders maakt samen spelen het hele gezin gelukkiger, schept het sterkere familiebanden en verbetert het de mentale gezondheid. Meer dan 4 op de 5 ouders (85%) vermelden in het specifiek het spelen met LEGO stenen en geven aan dat hun gezinnen gelukkiger zijn wanneer ze met LEGO stenen spelen. Volgens Belgische gezinnen helpt LEGO naast de ontwikkeling van het kind bij het ontspannen als familie (86%), het bouwen van sterke familiebanden (82%) en de mentale gezondheid van het kind (82%). 84% van de Belgische kinderen zou graag meer willen spelen met zijn of haar ouders. Toch geeft 44% van de Belgische ouders toe dat ze te weinig samen spelen als gezin.

Familiewaarden staan centraal

Bij de LEGO Groep hebben deze familiewaarden altijd centraal gestaan en tot op de dag van vandaag is het bedrijf in handen van de familie van Ole. Kleinzoon Kjeld Kirk Kristiansen gaf het stokje onlangs door aan zijn zoon, Thomas Kirk Kristiansen. ​

“Toen mijn overgrootvader 90 jaar geleden het bedrijf oprichtte, zag hij in dat spelen het leven van kinderen kon veranderen – het brengt gezinnen samen en helpt kinderen vaardigheden te ontwikkelen die hen in staat stellen hun volledige potentieel te bereiken. Hij had maar een kleine werkplaats, maar hij had grote ambities om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen de voordelen van spelen konden ervaren. Of het nu 1932, 2022 of 2032, op onze 100e verjaardag, is, we streven ernaar om deze nalatenschap voort te zetten door alle gezinnen, waar ook ter wereld, te helpen om goed te spelen.”

Thomas Kirk Kristiansen, voorzitter van de LEGO Groep

Over het ​ LEGO “Play Well” onderzoek 2022

Alle bevindingen in het verslag, tenzij anders vermeld, zijn verzameld bij in totaal 32.781 ouders en 24.593 kinderen in de leeftijdscategorie van 5 tot 12 jaar via een 20 minuten durende, kwantitatieve enquête die begin 2022 in 35 landen online is gehouden.

Meer informatie: www.lego.com/en-gb/90-years-of-play

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *