Landal GreenParks opende woensdag 22 september 2021 haar 100ste park, Landal Berger Duinen. Het ligt verscholen tussen de dorpen Bergen en Schoorl. Een bijzondere mijlpaal werd daarmee bereikt en dus was er alle reden voor een opening met een feestelijk tintje.
“Landal GreenParks is een prima verhuurmachine met een mooie omzet op de teller”, stelde directeur Dirk Anbeek in zijn openingswoorden. Ook dit jaar worden weer nieuwe parken geopend en ziet het ernaar uit dat de fusie met Roompot in 2022 gerealiseerd gaat worden. “We staan op de drempel van een nieuwe fase, wanneer de ACM en de Europese Commissie naar verwachting eind 2021 / 2022 haar goedkeuring geven.”.
Relaties en bij de bouw betrokkenen waren uitgenodigd voor een hapje, een drankje en om de officiële openingshandeling bij te wonen. De nieuwe parkmanager Esther Bosma heette iedereen hartelijk welkom. Dirk Anbeek algemeen directeur Landal GreenParks en Klaas Odink directeur van projectontwikkelaar Kopare Development, spraken de aanwezigen toe en met het doorknippen van een grote groene strik was de opening officieel.
Ruwe diamant
In zijn toespraak schetste ontwikkelaar Klaas Odink hoe snel het project zich ontwikkelde. “We hadden aanvankelijk meerdere fasen gepland omdat we voorzichtig wilden afwachten hoe de verkoop zou verlopen. Nou die verliep bijzonder voorspoedig!” vertelde Klaas lachend. Door een betrokken hoofdaannemer uit de regio, Tervoort-Egmond, verliep de bouw van de 72 luxe vrijstaande vakantiewoningen voorspoedig. Op de locatie pal achter de duinen van Schoorl verrees iets heel moois. “Toen ik in 2006 reeds ter oriëntatie de mogelijk plek voor bouw zag, werd mij verteld dat de locatie een parel was. Maar ik kom uit het Oosten van het land en antwoordde nogal nuchter “Het is een ruwe diamant die we nog moeten slijpen”. Dat hebben we dan ook met een hecht team gedaan. Het eindresultaat is fantastisch”.
Historie Landal
Dirk Anbeek maakte in zijn speech van de gelegenheid gebruik om de historie van Landal kort te belichten. “Onze historie gaat terug naar het jaar 1954 toen Nillmij (later Aegon) het vakantiepark Rabbit Hill kocht. Het park blijkt te groot voor uitsluitend verhuur aan het eigen personeel. Besloten wordt om het ook aan derden te verhuren. Ook in Duitsland worden parken gebouwd door Aegon Recreatie Holding. In 1996 wordt Aegon Recreatie Holding verkocht aan een groep investeerders en wordt het merk Landal geïntroduceerd. In 2004 volgt de overname van de activiteiten van Gran Dorado, waardoor 31 Nederlandse parken en 3 Belgische parken onder de vlag kwam Landal kwamen.
Kortom, verdere expansie gaat door en er komen parken in Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië. Van CenterParcs worden de parken het Vennenbos en Lommerbergen overgenomen. Sinds 2006 maakt Landal deel uit van Wyndham Worldwide, maar in 2018 wordt Landal overgenomen door Platinum Equity, een Amerikaans Investeringsfonds.”
Dirk Anbeek merkt in zijn slotwoorden op dat het merk Landal GreenParks feitelijk 25 jaar bestaat en in die kwart eeuw een bijzonder consistent merkbeleid heeft gevoerd. Veel aandacht is uitgegaan naar kwaliteit. “Gastvriendelijkheid en duurzaamheid hebben bij ons steeds topprioriteit. Het zijn onze merkwaarden. Als merk doen we bovendien geen gekke dingen en zoeken we naar een consequente invulling van ons portfolio. Het succes zit met name in onze betrouwbaarheid. We kunnen als exploitant aan particuliere beleggers een relatief hoog rendement garanderen. “
Landal CEO Dirk Anbeek
CEO Dirk Anbeek hebben we bij de opening van het 100ste park gevraagd naar de trends in de verhuurmarkt van vakantieparken. Een van de succesfactoren is onder meer het concept waarin gewerkt wordt met een Vereniging van Eigenaren op een park. Volgens Anbeek is het feit dat de Landal-website geen verhuurplatform is voor andere vakantieparken een plus. “We zien dat deze vorm van exclusiviteit een positief effect heeft op de kwaliteit. Zeker 75% van onze boekingen komt via de eigen website, 25% gaat via het Contact Center.”
De Vereniging van Eigenaren vertegenwoordigt het belang van de bezitters van de vakantiewoningen. “Landal GreenParks komt door haar consistente merkbeleid in 98% van de gevallen de rendementsprognose na. De constructie van VVE’s maakt het eveneens mogelijk dat er doelgericht investeringen gedaan kunnen worden. Moeilijk punt op dit moment is de schaarste op de arbeidsmarkt. Door de coronacrisis is bijvoorbeeld horecapersoneel in andere sectoren gaan werken. We kunnen moeilijk aan geschikte medewerkers komen. Verder zien we dat voor receptietaken personeel veelal een te lage vooropleiding heeft.
“Een andere uitdaging is dat we over voldoende schoonmaakpersoneel blijven beschikken. Per jaar moeten er meer dan een miljoen vakantiewoningen schoongemaakt worden. Dat is geen sinecure. Op een aantal parken op de Veluwe testen we Key-less inchecken. Ook zijn druk bezig met het testen van smart-oplossingen zoals besteltablets op tafels in restaurants om gasten goed te bedienen”.
Al met al is het gerechtvaardigd Landal GreenParks een sterk merk te noemen dat door consistent beleid haar merkwaarde heeft weten uit te bouwen.
Klaas Odink, directeur van Kopare
Klaas Odink is een belangrijke schakel in het succes van Landal GreenParks. Als projectontwikkelaar begon hij ooit in de avonduren voor zichzelf en bouwde het uit tot het internationaal ontwikkelbedrijf “Kopare Development “. Inmiddels 25 jaar geleden kreeg ik van Hennie van der Most de kans om mee te helpen bij de ontwikkeling van de Koperen Hoogte bij Zwolle. Daarna was ik verantwoordelijk voor verschillende projecten van Landal GreenParks-parken zoals Landal Esonstad en Landal De Waufsberg . Enerzijds dien je over een speciaal gevoel te beschikken dat je een unieke locatie gevonden hebt met potentie, anderzijds dien je over een uitstekend team te beschikken waarmee je snel kunt schakelen. Met Landal GreenParks is in de loop der jaren een prima relatie gegroeid.” Kopare Development ontwikkelt inmiddels in binnen- en buitenland vakantieparken. Een vergelijkbaar project met Landal GreenParks Berger Duinen is het Drentse Lagune waar 114 recreatiewoningen aan een strandmeer worden gebouwd.
Meer informatie:
Met dank aan (auteur): Frits van Wolveren