Herinneringen aan vakantie véél belangrijker dan de vakantie zelf

Nu de zomervakantie richting het einde gaat, maken de meeste mensen zich weer klaar voor hun dagelijkse leven. Na verloop van tijd denken we nog even terug aan onze vakantie, die goed of minder goed was dan andere jaren. De meeste mensen weten niet dat je die herinneringen aan deze zomervakantie flink kunt beïnvloeden.

Beïnvloedingspsycholoog Wendy Oude Veldhuis raadt aan om aan de slag te gaan met de peak-end-rule. Zo wordt de vakantie van 2021 veel fijner om op terug te kijken. Onze herinneringen blijven namelijk voor altijd, zelfs als de vakantie allang voorbij is…

We willen het maximale dit jaar

Omdat we zo lang niks mochten, willen we dit jaar alles uit onze vakanties halen. We willen op de lange termijn terugkijken op een goede vakantie. Dat geeft ons een fijn gevoel waardoor we nog even kunnen nagenieten. Onze herinneringen blijven namelijk langere tijd, ook nadat de vakantie voorbij is.

De peak-end-rule inzetten voor je vakantie

Wendy Oude Veldhuis: “Het mooie is dat je je herinneringen op een positieve manier kunt beïnvloeden met een truc uit de marketingpsychologie. Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman schreef erover in zijn boek ‘Thinking fast and slow’ en sindsdien richt ik mijn vakanties iets anders in, voor het optimale resultaat op lange termijn.

Onze herinneringen zijn gebaseerd op de Peak-end Rule. Bij een ervaring (je vakantie) onthoud je op lange termijn alleen de piek en het einde. De rest er omheen vergeten we of wordt heel wazig. Een vakantie met één piek (bijv. een uitje naar een pretpark) en een leuk einde (héérlijk uit eten) wordt bijvoorbeeld als veel fijner beschouwd dan een lome vakantie met alleen maar stranddagen en een vertraagd vliegtuig op de terugweg.”

De peak-end-rule is van toepassing in ons onderbewuste, we zijn ons er dus vrijwel nooit bewust van dat deze processen zich in ons hoofd afspelen. Tenzij je er bewust bij stil staat.

Zorg voor een goede herinnering

Je ‘ik’ uit de toekomst zal je dankbaar zijn, wanneer je je herinneringen bewust prettiger maakt. Zorg dus voor een paar pieken én positieve afsluiter van je vakantie. Denk aan een extra overnachting in een relaxt hotel op de terugweg, een cadeautje op de laatste dag of een spectaculair uitje (liefst met stoot adrenaline) vlak voor vertrek. Plan je piek en het einde goed, voor maximale herinneringen.

Wendy Oude Veldhuis: “Vorig jaar gingen we rodelen in Oostenrijk op onze laatste dag. Dit jaar sluiten we onze zomervakantie af door een picknickparty in de speeltuin te organiseren. Zo zorgen we niet alleen voor een goed einde voor onszelf, maar ook voor andere wijkbewoners. Je kunt ook denken aan een nachtje weg, bungeejumpen, een beautybehandeling, waar jij maar heel blij van wordt.”

Door de peak-end-rule toe te passen op je vakantie, heb je niet alleen nú een fijne vakantie, maar is de herinnering aan de zomer van 2021 op lange termijn stukken beter.


Met dank aan (auteur)

Wendy Oude Veldhuis, beïnvloedingspsycholoog die haar kennis praktisch toepast op marketingvraagstukken in de recreatiesector.

Meer informatie: Bureau Snugger

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *