Handleiding voor ‘de nieuwe generatie’ op de werkvloer

Elke generatie brengt een eigen cultuur met zich mee. Dat zorgt bij sommige ondernemers in eerste instantie voor gepruttel. “Maar wie zich verdiept in de kansen, en zijn bedrijfsvoering daar op durft aan te passen, zet in één keer een grote stap voorwaarts  – met de hele organisatie.” vertelt Ferdi van den Berg van P&O trainingsbureau Goud in Handen.

  • “Jonge werknemers zijn niet meer wat ze geweest zijn.”
  • “Tegenwoordig komen jongeren alleen om een paar euro te verdienen, je krijgt ze niet gemotiveerd.”
  • “Het enige wat ze doen is scrollen op hun mobieltjes”…

Dit zijn zomaar wat kreten die je dagelijks zou kunnen horen in vakantieparken, campings, restaurants of supermarkten waar veel jongeren werken. Maar is de jeugd van tegenwoordig werkelijk zo veranderd, of is het onze perceptie en aanpak die aangepast moeten worden?

Een nieuwe generatie medewerkers vraagt om een nieuwe aanpak van leidinggevenden. De behoeften van jongeren zijn in essentie niet veranderd: erkenning, waardering, een inspirerende visie. Dat zijn zaken waar jongeren zich nog steeds voor willen inzetten. De vraag is echter of leiders weten hoe zij deze jongeren kunnen prikkelen en aansporen.

Het antwoord op deze vraag ligt in het begrijpen en aanpakken van de uitdagingen. Hier zijn drie belangrijke tips voor leidinggevenden in de vrijetijdssector om jongeren te motiveren en te binden:

1. Gebruik hun Technologische Expertise: Jongeren zijn opgegroeid met technologie. In plaats van hun schermgebruik te bekritiseren, kun je deze vaardigheden benutten. Laat jongeren bijvoorbeeld meedenken over hoe sociale media of apps het bedrijf kunnen verbeteren. Dit geeft hen erkenning en verantwoordelijkheid.

2. Creëer een Inspirerende Visie: Jongeren willen bijdragen aan iets groters dan zijzelf. Maak de missie en visie van jouw bedrijf duidelijk en toon hoe hun werk hieraan bijdraagt. Dit geeft hen het gevoel dat hun werk betekenisvol is.

3. Bied Feedback en Waardering: Jongeren zijn gewend aan directe feedback, mede door hun gebruik van technologie. Zorg voor regelmatige check-ins en geef hen directe en constructieve feedback. Dit toont aan dat je hun inzet waardeert en hun groei ondersteunt.

Onthoud dat het hier niet gaat om ‘het probleem van de jongeren’ maar om ‘het probleem van de aanpak’. Het is aan de leiders in de vrijetijdssector om deze nieuwe generatie op een nieuwe manier te leiden, en hen te ondersteunen in hun groei en ontwikkeling. Dit is de sleutel tot het motiveren en behouden van jongeren in de vrijetijdssector.

Met dank aan (auteur):

Ferdi van den Bergh van Goud in Handen

“Heb je zelf een uitdaging met ‘het probleem van de aanpak’ en loop je vast in steeds weer teleurstellende ervaringen? Graag gaan wij met jouw in gesprek over een andere aanpak. Laat je inspireren en bepaal dan of wij iets voor jou kunnen beteken.”

Meer informatie: www.goud-in-handen.nl/recreatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *