Groot tekort aan (luxe) vakantiewoningen in Noord-Limburg

“We constateren het afgelopen jaar dat de markt voor vakantiewoningen in Nederland booming is. Toch blijft de locatie één van de belangrijkste troeven voor een hoge waardering.” vertelt makelaar Olav Klaassen, actief voor Marina Resort Leukermeer.

Hij ziet ook in Noord-Limburg een markt met kansen; “Met name in het hogere comfortsegment is er hier duidelijk sprake van een tekort aan aanbod.”

De verkoop van vakantiewoningen in coronatijden

Klaassen heeft wel een verklaring voor de groeiende interesse in Nederlandse vakantiewoningen: “Mensen met wat meer vermogen hadden al te maken met een extreem lage rente over hun spaargeld en moeten nu zelfs een boeterente betalen. Wij zien in het klantenbestand van Marina Leukermeer een sterke groei van de doelgroep die de combinatie maken tussen rendement uit verhuur en een deel eigen gebruik. Dit is enerzijds de ‘bekende’ doelgroep van pensionado’s, maar we zien ook steeds vaker vrijgevochten succesvolle ondernemers in een jongere leeftijdscategorie v.a. 35 jaar. Er is vooral veel belangstelling voor vakantiewoningen in het luxere segment. Als je de bedrijfsvoering van een vakantiepark goed op orde hebt, dan is een rendement van 5 a 6% zeker mogelijk. Ook vanuit het buitenland zien we een toenemende belangstelling voor Nederlands recreatief vastgoed. Het coronajaar is zelfs goed geweest voor de verkoop van vakantiewoningen.”

Noord-Limburg is aan een opmars bezig

In het verleden stond vooral Zuid-Limburg bekend als toeristische regio. Met de ontwikkelingen rond de Maasplassen zien we dat inmiddels heel Limburg een aantrekkelijk profiel heeft gekregen voor recreatie en toerisme. Recreatie rond de Maas heeft de afgelopen jaren een volwaardige toeristische infrastructuur gekregen en dat maakt het gebied aantrekkelijk. Klaassen ziet nog een groot voordeel van deze locatie: “Wij denken vaak heel Nederlands. Europees gezien is Noord-Limburg een toplocatie, waar niet alleen Nederlandse kopers interesse tonen, maar waar ook veel vraag is vanuit de Duitse markt.”

Zie ook:  De stille toeristische revolutie in Midden-Limburg

Marina Resort Leukermeer is een schoolvoorbeeld van een bedrijf dat hier optimaal van profiteert. Het vakantiepark met jachthaven is gelegen aan een zij-arm van de Maas. De aanrijroute verloopt via mooie authentieke dorpjes en ook de natuurlijke omgeving is een verkoopargument.  Klaassen:  “Het zijn vooral de vakantiewoningen met zicht op het water die als eerste worden verkocht.” Ook in de regio is voldoende te doen en te beleven. De provincie Limburg ondersteunt deze ontwikkeling nog eens extra door veel aandacht te besteden aan de promotie en ontwikkeling van recreatie en toerisme in de hele provincie.


Trends in vakantiewoningen

Olav Klaassen heeft als ervaren makelaar goed zicht op de trends in de markt voor vakantiewoningen. We bespreken de trends die hij waarneemt- en hoe de markt daarop inspeelt.

  • Vakantieparken krijgen een hoteldynamiek; Daar horen o.a. flexibele aankomst- en vertrektijden en dynamic pricing bij. Ook het aanbieden van services zoals roomservice en ontbijt maken het aanbod veel completer. Op Marina Resort Leukermeer wordt een appartementengebouw geplaatst met daarin 34 accommodaties dat helemaal op deze trend inspeelt. Op de begane grond wordt een  kwalitatief goed restaurant met terras met uitzicht over het Leukermeer en de jachthaven gerealiseerd. De accommodaties zijn geschikt voor o.a. short  stay (1 – 2 overnachtingen), maar ook voor langere verblijven. De appertmenten worden dan ook ingericht als hotelkamers. Doordat je er een brede groep mee kunt bedienen, zorg je voor een betere bezetting en een gelijkmatiger omzet op het park.
  • Steeds meer vraag in het hogere segment;  De accommodaties die de meeste luxe en comfort bieden zijn vaak als eerste verkocht. Wij bouwen hier op dit moment dan ook voor het hogere segment. In Noord-Limburg vormen wij het topsegment.
  • Thema’s zorgen voor onderscheidend vermogen; De markt is de afgelopen paar jaar volop in beweging. Er zijn veel partijen die bezig zijn met nieuwbouw en/of uitbreiding. Het wordt daarom steeds belangrijker om duidelijk te maken wat jouw aanbod onderscheid van de rest. Wij richten ons bijvoorbeeld sterk op watersportliefhebbers, waar we ook volop faciliteiten voor in huis hebben. Ook vakantiewoningen met wellnessvoorzieningen zorgen voor een unieke propositie.

Over Marina Resort Leukermeer
Marina Resort Leukermeer is gekoppeld aan 5 sterren Vakantiepark Leukermeer, dat al ruim 35 jaar wordt beheerd door de familie Van Wiefferen. Ook een jachthaven maakt deel uit van het recreatief complex. Op Marina Resort Leukermeer worden 148 nieuwe vakantiehuizen en 34 appartementen in het luxe segment gerealiseerd. Naast de accommodaties wordt er ook nog 3 miljoen geïnvesteerd in uitbreiding van de faciliteiten.

Zie ook: Bouw Marina Resort Leukermeer vervroegd van start

Meer informatie: www.marinaresortleukermeer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *