Een kritische analyse in aanloop naar de opening van De Floriade

Op 13 april wordt De Floriade in Almere geopend. Naast een Wereld Tuinbouw Tentoonstelling is het ook een dagattractie die voor de periode van een half jaar geopend wordt. Hans van Driem, zelf directeur van de Floriade in 1992, volgt de ontwikkelingen van de Floriade in Almere kritisch en deelt zijn analyse.

De Floriade in Almere heeft in de aanloop naar de opening al geleid tot veel discussie. Dat had o.a. te maken met budgetoverschrijdingen, late opstart van vergunningsaanvragen en diverse directiewisselingen. Zie ook: Dossier Floriade op Omroep Flevoland. De Floriade heeft ook het tij niet mee, door de onzekerheid van de afgelopen corona-periode. Deskundigen in de attractiewereld, waaronder dus ook Hans van Driem, plaatsen ook vraagtekens bij het attractie-concept.

Op Pretwerk.nl bieden we graag een platform voor discussie. Van Driem laat ons weten: “De belastingbetaler heeft per april 2022 bijna € 160 miljoen bijgedragen aan dit themapark voor 6 maanden over ‘greening’. Na een grondige analyse kom ik tot de conclusie dat een zwaar gesubsidieerde Floriade oneigenlijke concurrentie betekent voor Nederlandse dagattracties. In de laatste update van mijn analyse (versie 11), ga ik ook dieper in op punten zoals themapark design en dynamic pricing. Misschien dat dit voor een aantal lezers interessant kan zijn en tot verdere discussies kan leiden.”

Enkele onderwerpen uit de analyse ‘Politici als themapark exploitanten’:

  • Het concept Wereld Tentoonstelling is sterk verouderd
  • De concurrentie van de entertainmentindustrie in de 21e eeuw
  • De financiële middelen van Almere als organisator van Een Wereld Tentoonstelling
  • (Verkeerde) locatiekeuze van de Floriade
  • De Legacy van De Floriade
  • Hoe realistisch zijn de geprognotiseerde aantallen bezoekers en budget?
  • Wie draait er op voor eventuele tekorten? (Hoofdstuk 7)

Meer informatie: Analyse Floriade 2022 Almere door Hans van Driem (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *