Ecologische bouw en circulariteit krijgen topprioriteit in Roompot-Eksel

Small is beautiful en Less is more. De populariteit van tiny houses neemt flink toe mede door het tv-programma de Tiny House Battle van RTL. Roompot opende enkele maanden geleden in het Belgische Hechtel-Eksel een kleinschalig vakantiepark met woningen die door hun bouwwijze tiny houses genoemd kunnen worden.

Dit nieuwbouwproject onderscheidt zich van gangbare gebouwde vakantieparken en excelleert op het vlak van de ecologie en circulariteit. Het park ligt vlakbij het natuurgebied Bosland in de Kempen en telt 121 duurzaam gebouwde vakantiewoningen.

De gast vindt nog geen gelikte aankomst en receptie, maar al wel een autoluw-park. In het recent geopende park staan nog een paar containers op de parkeerplaats. Ze herinneren aan de bouwactiviteiten op het park. Het centrumgebouw wordt binnenkort aangelegd, vooralsnog zijn de receptie en de centrale diensten ondergebracht in enkele vakantiewoningen.

Nieuwbouwplannen

Opdrachtgever de Belgische Life Tree Group startte in februari 2020 de bouw. De eerste plannen voor het nieuwe park echter zijn in 2015 reeds besproken door vertegenwoordigers van de gemeente, het natuurgebied Bosland en andere belanghebbenden. Aanleiding tot de nieuwbouw was de camping Musschennest die op dit terrein niet meer voldeed aan de eisen van de tijd en die de gemeente liever kwijt dan rijk was. De nieuwbouwplannen werden in 2018 goedgekeurd. Piet Kerckhof (Wood Architects): “In het contact tussen Life TreeGroup en Wood Architects groeide al snel het idee om een ecologisch vakantiepark te bouwen. In een later stadium kwam er interesse van Roompot”. De bouw verliep voorspoedig en heeft relatief gezien weinig last gehad van de coronacrisis. Piet Kerckhof: “Doordat bij de bouw gebruik is gemaakt van kant-en-klare- houten CLT-panelen (Cross Laminated Timber) zijn 5 tot 6 vakantiewoningen per week gebouwd.”

CLT-panelen

De woningen zijn ontworpen door Wood Architects en bijzonder duurzaam uitgevoerd. Bij niet alleen de woningen, ook bij de inrichting van het terrein is goed gekeken naar ecologische voorzieningen. Op het terrein zijn meerdere wadi’s aangelegd, plekken voor opvang van hemelwater. Wood Architects en aannemer Ecostruct hebben bij dit project nauw samengewerkt met name als het gaat om het bouwen met CLT-panelen . Piet Kerckhof (Wood Architects): “Bij de bouw van Roompot Eksel zijn Cross Laminated Timber-panelen als bouwsysteem en structuur gebruikt. De massieve multiplex houten panelen zijn kruislings verlijmd en voorgefabriceerd in de fabriek. Groot voordeel is dat het afval op de bouwplaats beperkt blijft, evenals het aantal bezoeken van leveranciers. Wat gunstig is voor de CO2 uitstoot.”

De CLT-panelen bestaan uit kruislaaghout die het bouwproces op de bouwplaats versnellen. Daarnaast zijn ze energiebesparend, sterk, duurzaam en uitstekend te combineren met andere bouwmaterialen. Piet Kerckhof: “De panelen hebben goed isolerende eigenschappen en zorgen voor een gezond binnenklimaat. Toepassing ervan levert bovendien 10% meer leefruimte op. Niet onbelangrijk is dat de panelen gemakkelijk te demonteren zijn en hergebruikt kunnen worden “. Door de verwerking van de CLT-panelen is 5,2 miljoen kg CO2 aan de lucht onttrokken. Het hout is ​bovendien afkomstig uit PEFC-gecertificeerde productiebossen.” Kortom, in het kader van CO2-opslag kan gesteld worden dat een optimaal resultaat is behaald. Een boom neemt CO2 op en ‘maakt’ daar hout van. Een ton CO2 levert één m3 hout, aldus Kerckhof.

Nieuwe bomen

Op het park zelf zijn 1750 nieuwe bomen geplant. Ook het ecologisch glasgranulaat dat bij de fundering en vloerisolatie is toegepast, beïnvloedt de totale footprint positief. Het isoleert goed en kan bovendien gerecycled worden. Verder is het materiaal vochtwerend en temperatuurongevoelig. Piet Kerckhof: “We hebben bij de vakantiewoningen dan ook geen traditionele fundering aangelegd”.

De inrichting van het terrein in samenwerking met een landschapsarchitecte Magy Sools heeft een positief effect op de waterhuishouding. Door de aanleg van wadi’s en de combinatie met de groendaken kan 70.000 liter regenwater gebufferd worden. Piet Kerckhof: “ Bij regen doet eerst het groendak haar werk. Het dak neemt tot 35 liter per m2 op. Bij verzadiging zal dit water aflopen naar de wadi’s en langzaam terug filteren in de grond. Dit water komt dus niet in het openbare afwateringssysteem terecht, omdat dit water het terrein niet verlaat”. Dat de groendaken ’s winters voor isolatie zorgen en ’s zomers extra verkoeling bieden, is meerwaarde voor het wooncomfort. “ Het groendak zorgt ervoor dat de woning kan zweten en afkoelen. De temperatuur vlak boven een groendak wordt nooit hoger dan 40 graden, terwijl zonder groendak dat wel tot 80 graden Celsius kan oplopen”.

Al met al is bij dit nieuwbouwproject de lat bijzonder hoog gelegd als het gaat om ecologie en circulariteit. Roompot heeft hier alert op ingespeeld en exploiteert met Roompot Eksel één van de meest duurzame parken van België .

Kernpunten

  • Woningen in cirkelvormige clusters
  • Circulaire CLT-architectuur
  • Optimaal regenwaterbeheer
  • Minimale verharding wegen
  • Natuurpark Bosland (Fietsen tussen de bomen)​

Meer informatie:

www.roompot.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *