De groeipotentie van de stoomtreinlocatie Katwijk Leiden

Soms ontstaan bijzondere dagattracties uit puur enthousiasme van vrijwilligers. Dat geldt zeker voor de locatie van de  Stoomtrein Katwijk Leiden. Daar is men nu toe aan een volgende stap in professionalisering die o.a. vorm gaat krijgen in een vernieuwd museum en uitbreiding van het spoortraject.

Met de unieke verzameling stoom- en diesellocomotieven, die rijdend worden gehouden door een grote groep vrijwilligers, is de basis aanwezig voor een bijzondere attractie. Woordvoerder Peter Wijnen legt uit: “Er is in Nederland een hele grote groep mensen die ‘iets’ heeft met treinen. Met name in het segment senioren zien we veel belangstelling. Onze collectie is bijzonder en authentiek en dat is een goede basis voor onze uitbreidingsplannen. ”

Op dit moment hebben de meeste vrijwilligers een technische achtergrond, en zijn vooral bezig met de treinen. We (redactie Pretwerk.nl) ervaren zelf dat het enthousiasme van deze groep vrijwilligers aanstekelijk werkt. Wijnen legt uit dat er nu voor het  volgende seizoen ook wordt gezocht naar een nieuwe groep van vrijwilligers, die de rol van gastheer/gastvrouw op zich willen nemen: “Dat past bij een verdere professionalisering van deze attractie. We willen ook onze openingstijden verder verruimen. Dat is één van de eisen om te  worden toegelaten tot de Museumjaarkaart. Voor de coronacrisis trok de attractie zo’n 24.000 bezoekers per jaar. We hebben de ambitie om door te groeien naar 40.000 per jaar.”

Het vernieuwde museum, waaraan op dit moment druk wordt gewerkt, is een van de focusprojecten in de doorontwikkeling. Het thematiseringsbedrijf Jora Vision heeft  de rol van ontwerper op zich genomen. Zij houden ook rekening met de komst van kinderen, door allerlei speelaanleidingen in het museum op te nemen.

Een andere belangrijke toevoeging wordt de uitbreiding van de spoorlijn. Het museum is prachtig gelegen aan het Valkenburgse Meer. Nu loopt het spoor nog tot de overkant en rijdt via hetzelfde traject weer terug. Er wordt gewerkt aan een spoorlijn die helemaal rond het meer loopt. De locatie is duidelijk een van de pluspunten van deze attractie. Het hele gebied rond de recreatieplas is ingericht voor recreatie. De diverse activiteiten versterken elkaar. Het grote gratis parkeerterrein is ook een pluspunt voor de aantrekkelijkheid van de locatie. Verder is er sprake van een goede samenwerking met de naastgelegen horeca: Brasserie het Buitenhuis.

De enorme oppervlakte die de organisatie ‘Stoomtrein Katwijk Leiden’ tot zijn beschikking heeft, biedt nog veel meer kansen voor toekomstige nieuwe plannen. Er is al toestemming voor een nieuwe hal, pal naast het restaurant.

Meer informatie: www.stoomtreinkatwijkleiden.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *