Benchmark verblijfsrecreatie; Matige prestaties voor het Paasweekend – hogere bezetting op komst

Kampeer en bungalowvakanties in het Paasweekend van 2023 bleven qua bezetting achter bij hetzelfde weekend in 2022. De Meivakantie presteerde juist weer boven verwachting. Dat blijkt uit de meest recente benchmark van Stratech, die ook vooruitblikt op vakanties die nog in het verschiet liggen.

Vorig jaar hebben we in Nederland kunnen genieten van een zonovergoten Paasweekend. Uit de cijfers uit onze eerdere Benchmark update konden we dan ook niet anders concluderen dat deze speciale periode in 2022 bijzonder goed heeft gepresteerd.

Dit jaar was het weer tijdens het Paasweekend wisselvallig, met een zachte 15 graden. Ondanks dat de omzet voor deze speciale periode gemiddeld 5,1% hoger lag, ging dit gepaard met een daling van 2,6% in het aantal reserveringen.

prestaties Paasweekend

Maken we hier onderscheid in Kamperen en Verhuur, zien we dat Kamperen met 12,4% meer omzet en 0,1% meer reserveringen goed heeft gepresteerd. In tegenstelling tot de Verhuur, die met dezelfde omzet en -6,3% reserveringen het gemiddelde toch omlaag haalt.  

Goede prestaties meivakantie

Op de dag voor Koningsdag, publiceerde de Telegraaf een artikel met als onderwerp ‘Run op lastminutes meivakantie: Het is fris, én mensen hebben zin om weg te gaan’. Heeft het matig voorspelde weer, dat uiteindelijk lang niet zo slecht was, effect gehad op de prestaties van de meivakantie?

De meivakantie kent dit jaar groene cijfers: het aantal reserveringen lag 8,3% hoger dan vorig jaar, met een bijbehorende omzetstijging van +12,7%. Deze omzetstijging kan zowel worden toegekend aan Kamperen (+15,4%) als Verhuur (+10,8%).

prestaties Meivakantie

Onderstaande afbeelding geeft het boekingspatroon voor de meivakantie weer, waardoor we inzichtelijk hebben wanneer de boekingen voor de meivakantie zijn gemaakt. We zien dat 75% van alle reserveringen in 2023 zijn gemaakt en maar liefst 29% in april. Meer dan een kwart van de reserveringen is dus last-minute gemaakt, we kunnen dus beamen dat mensen er inderdaad graag tussen uit wilden maar niet perse naar de zon!

Wanneer werd er geboekt voor de Meivakantie

Groene cijfers voor Hemelvaart en Pinksterweekend

Ook het Hemelvaartsweekend kent groene cijfers: met een omzetstijging van 8,8% en een stijging in het aantal reserveringen van 7,8% ten opzichte van vorig jaar YTD. Kamperen laat hier een grotere stijging (15,1%) ten opzichte van de Verhuur (3,2%) zien, maar al met al een mooi vooruitzicht!

In onze vorige update schreven we dat het Pinksterweekend erg populair was met een omzetstijging van 27,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze voorsprong is YTD geslonken naar een omzetstijging van 14,7%. Reden hiervoor is het feit dat er vorig jaar veel meer last-minute geboekt is. Daarnaast is er nu nauwelijks nog capaciteit waardoor logischerwijs niet veel meer geboekt kan worden. Splitsen we de cijfers uit dan wint Kamperen wederom terrein wint met een stijging van 19,3%, en een bijbehorende stijging in het aantal reserveringen van 12,6%.

prestaties Pinksterweekend

Uiteraard houden we je op de hoogte van de daadwerkelijke prestaties van het Hemelvaart en het Pinksterweekend en zullen we je een vooruitblik geven op de zomervakantie.

Met dank aan:

Sanne Potze, leisure specialist bij Stratech

Meer informatie: www.stratechleisure.nl

Wil jij het uiterste uit het seizoen 2023 halen en kun je wel wat hulp gebruiken bij het wegzetten van je aanbod tegen een zo optimaal mogelijke prijs? Handige tools uit het Stratech-pakket ondersteunen je hierbij:

  • Stratech Insight: krijg inzicht in de ruimte/capaciteit.
  • Stratech Pricing: zet de resterende capaciteit tegen een zo optimaal mogelijk prijs in de markt.
  • Stratech Campaign: breng jouw aanbod bij de juiste doelgroep onder de aandacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *