Bekende figuren op een speeltoestel – Wat zijn de rechten?

Veel recreatiebedrijven gebruiken opvallende prints en 3D objecten van populaire kinderhelden op diverse attracties; Frozen, Bumba en natuurlijk PAW Patrol van Nickelodeon. Bekende karakters hebben een meerwaarde voor de kinderen. Maar mag je deze zomaar op een attractie laten printen?

Het zijn allemaal bekende karakters (ook wel Intellectual Property of IP genoemd) van grote kindermerken. Zijn er controles? In deze blog vind je antwoorden op al je vragen over springkussens met bekende karakters. Ook bij Airquee zijn springkussens met diverse bekende karakters leverbaar. Zij zetten voor ons op een rijtje hoe het zit met de regelgeving. Daarvoor ontvingen ze inmiddels de complimenten van diverse rechtenhouders van deze IP.

Ricardo van Vliet van Airquee steekt van wal: “Dit herken je vast: bijna dagelijks ontvang je aanbiedingen van Chinese fabrikanten met goedkope springkussens rond populaire en bekende TV figuren. Het is soms bijna te mooi om waar te zijn. Of je ziet ineens een andere verhuurder met een soortgelijk product adverteren. Wat nu?! Het is logisch dat je nu denkt ‘die moet ik ook hebben’! Het zijn natuurlijk absolute hardlopers. Maar waar liggen de kansen en waar de gevaren?”

De bedrijven achter de grootste kinderhelden

Grote mediabedrijven zoals Disney, Viacom, Studio 100 en Entertainment One investeren ontzettend veel geld in de ontwikkeling van nieuwe kinderseries. Succes is echter nooit gegarandeerd. Het gaat er uiteindelijk om of kinderen de gemaakte content kijken en fan worden. Maar hoe verdienen ze zo’n enorme investering dan terug? De grote mediabedrijven sluiten zogenaamde licentieovereenkomsten met grote fabrikanten van o.a. speelgoed en kleding. Met zo’n overeenkomst mogen deze fabrikanten producten produceren met afbeeldingen van deze bekende kinderhelden.

Wat is een licentie?

Een licentie is kort gezegd een toestemming om iets te mogen doen of te mogen gebruiken. Bij een licentiëring verleent de eigenaar van het merk een ander het recht om gebruik te mogen maken van het intellectuele eigendom. Je kunt hierbij onderscheid maken in bijvoorbeeld een merk, of model. In het geval van bijvoorbeeld een springkussen of opblaasbare attractie gaat het om een merklicentie. De merkhouder geeft dan toestemming aan anderen om zijn merk in een bepaald gebied onder bepaalde voorwaarden te gebruiken. In ruil hiervoor betaalt de licentienemer een financiële vergoeding (royalties) aan de licentiegever.

In een licentieovereenkomst staan duidelijke afspraken over de rechten en plichten van beide partijen. Je kunt hierbij denken aan zaken zoals: voor welke waren en/of diensten de licentie wordt verleend, de duur van de licentie, de hoogte van de vergoeding, de exclusiviteit van de licentie, de kwaliteit van de producten en de controle op de naleving van de licentie.

Afhankelijk van het soort product of dienst wordt er een licentievorm gekozen. De meeste gebruikte vormen zijn: exclusiviteit waarbij één partij het alleenrecht krijgt, of niet exclusief waarbij verschillende licentienemers verschillende rechten hebben.

Wat is Intellectueel Eigendom?

Hierboven noemde we de term ‘intellectuele eigendom’ al even, maar wat betekent dat nu precies? Intellectueel Eigendom (IE) is de verzamelnaam voor rechten die uitgewerkte nieuwe ideeën en concepten beschermen. Bijvoorbeeld: muziek, merken, bedrijfsnamen, uitvindingen, productontwerp, technieken, games, software, teksten en foto’s.

Bekende karakters worden bedacht door de grote media bedrijven en deze zullen er alles aan doen om deze merken te beschermen. Sommige rechten ontstaan automatisch, andere rechten moeten worden geregistreerd of vastgelegd. Licentiehouders mogen onder bepaalde voorwaarden gebruik maken dit Intellectuele Eigendom. Koop je een springkussen of attractie bij een leverancier die géén licentieovereenkomst heeft gesloten met de eigenaar van het merk, dan maken zowel jij als de leverancier inbreuk op het intellectueel eigendomsrecht.

Wat zijn de gevolgen van inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht?

Als de rechthebbende (eigenaar) van het merk inbreuk op zijn intellectueel eigendomsrecht constateert, kunnen er stappen worden ondernomen. Er wordt wel eens gezegd dat de grote merken hier niet op controleren, maar niks is minder waar! Airquee inflatables is exclusief licentiehouder van diverse grote kindermerken en ontvangt bijna wekelijks meldingen dat partijen in heel Europa worden aangeschreven door de juridische afdelingen van de grote kindermerken.

Veelal wordt eerst een brief verstuurd met een waarschuwing en het verzoek om het desbetreffende item te (laten) vernietigen. Wordt hier geen gehoor aangegeven of wordt er een tweede keer geconstateerd dat er inbreuk wordt gemaakt, dan volgt veelal een 2e brief waarin een schadevergoeding wordt geëist of wordt gedreigd met juridische stappen. De geëiste schadevergoedingen zijn absoluut niet mals! Ook hiervan zijn reeds diverse (recentelijke) voorbeelden bekend.

Kan ik nu wel of geen springkussen met bekende figuren kopen?

Het is absoluut mogelijk om een springkussen met bekende figuren aan te schaffen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over mogelijke gevolgen. Zorg er alleen voor dat je dit doet bij een partij die hiervoor een licentieovereenkomst heeft afgesloten en dit ook kan aantonen. Airquee inflatables is in Europa bijvoorbeeld de exclusieve licentiepartner van Nickelodeon (o.a. PAW Patrol), Universal (o.a. Minions) en Entertainment One (o.a. Peppa Pig). Als producent dragen wij per verkocht product een percentage royalties af. Je kunt hierdoor als verhuurder onbezorgd gebruik maken van het springkussen zonder dat je zelf nog iets moet afdragen.

Als laatste geven we je graag nog wat praktische tips:

  • ✔ Laat je niet verleiden door leveranciers die zeggen dat het plaatsen van banners met klittenband (met artwork van bekende figuren) buiten een licentieplicht valt.
  • ✔ Ook mascotte kostuums (looppoppen) vallen onder een licentieplicht en worden nauwlettend in de gaten gehouden door de juridische afdelingen van de bekende kindermerken. Ook hiermee kun je inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht maken.
  • ✔ Wil je foto’s of afbeeldingen gebruiken om je licentie springkussen te promoten op bijvoorbeeld je website? Vraag dan altijd aan je leverancier naar goedgekeurde afbeeldingen.
  • ✔ Twijfel je over de echtheid van een product? Vraag de leverancier naar een echtheidscertificaat. Bij Airquee ontvang je deze bij ieder product.

Met dank aan: Ricardo van Vliet van Airquee.

“We hopen je hiermee een beter inzicht te hebben gegeven over het gebruik van bekende figuren op attracties en de bijkomende licenties. Heb je nog vragen? Stuur gerust een email of bel naar: +31(0)74-7110206 en vraag naar Ricardo.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *