Adviezen en voorbeelden voor een duurzame samenwerking tussen natuur en recreatie

Toerisme Vlaanderen heeft een gedegen en makkelijk leesbare gids gepubliceerd waarin adviezen worden gegeven voor een duurzame natuurbeleving; ‘Te gast in het landschap’. Er wordt o.a. gekeken naar de juiste balans tussen natuur en recreatie, financieringsmodellen en beleving door de recreant. Ook worden 10 voorbeeldprojecten uit binnen- en buitenland beschreven m.b.t. een duurzame bezoekersbeleving van het landschap.

Foto: Pretwerk @ Warredal Forrest

Ook in Vlaanderen is er, sinds de coronacrisis, meer behoefte en aandacht voor recreatie in een natuurlijke omgeving. In de inspiratiegids wordt recreatie en toerisme gezien als middel om andere doelstellingen te bereiken. Zo kan recreatie bijdragen aan de financiering en instandhouding van landschappen. Door het creëren van micro avonturen in de natuur worden nieuwe vormen van duurzaam toerisme ontwikkeld.

“We ontwikkelden deze gids voor iedereen die werkt op het snijvlak van natuur, landschap en toerisme en die een plek beleefbaar wil maken.”

Peter de Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen

De gids volgt de volgende indeling:

  • Beleving van natuur en landschap – met o.a. aandacht ook voor de recreatieve draagkracht van natuurgebieden + toerisme als kans voor behoed en versterking van natuurgebieden.
  • Strategieën voor een duurzame natuurbeleving – met hierin aandacht voor de wijze waarop je duurzaam toerisme ontwikkelt, organiseert, vermarkt (o.a. sensibilisering) en de gevolgen in kaart brengt.
  • 10 Praktijkvoorbeelden in kaart gebracht. Hierin worden praktische voorbeelden beschreven uit diverse Europese landen met daarin ook een overzicht van de lessen die je kunt leren en de omstandigheden waarin het project de grootste meerwaarde oplevert.
  • Kansen voor natuurbeleving in Vlaanderen – Hierin komen de lessen uit de eerdere hoofdstukken samen. Er is ook een beknopte checklist verwerkt om een gepland project te beoordelen op kansrijkheid.

Bron en meer informatie: www.toerismevlaanderen.be/nl/publicaties/te-gast-in-het-landschap-inspiratiegids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *