ABN AMRO verwacht herstel voor campings en bungalowparken in 2021

De economen van ABN AMRO maken de balans op na een jaar coronaperikelen in de sector leisure. Vooral groepsaccommodateis en hotels zijn hard geraakt. In de vooruitblik op 2021 voorziet de bank een groei voor campings en bungalowparken t.o.v. het jaar 2019.

Hotels worden absoluut gezien het hardst geraakt door de maatregelen. Het aantal overnachtingen daalde met 17 miljoen naar ruim 24 miljoen; procentueel gezien zijn de groepsaccomodaties het hardst getroffen. Overheden in het buitenland geven al maanden een negatief reisadvies voor Nederland. Het aantal buitenlanders dat hier overnacht is dit jaar dan ook 52 procent lager dan vorig jaar.

Verwachtingen voor 2021

Met een verwachte stijging van 70 procent in 2021 ten opzichte van 2020 veert de sector Leisure weer op. Maar de sector zit daarmee nog zeker 15 procent onder het niveau van 2019. Dat komt doordat volgend jaar, zeker in de eerste helft, nog steeds beperkende overheidsmaatregelen zullen gelden. Deze maatregelen begrenzen vooral bioscopen, groepsaccommodaties, eetcafés, musea, attractieparken en de reisbranche in hun activiteiten.

De verwachting dat de sector in 2021 nog zeker 15 procent onder het niveau van 2019 zit, geldt voor de leisuresector als geheel; het is met andere woorden een gemiddelde. Kijken we naar de subsectoren dan zien we grote verschillen. In de tabel zien we bijvoorbeeld dat vooral fastfood, vakantieparken en campings redelijk goed door de crisis komen. We verwachten dat zij in 2021 net boven het omzetniveau van 2019 uitkomen. Echter, voor met name travel, musea en bioscopen wordt dit niveau nog lang niet gehaald, is de verwachting.

De mate waarin de distributie van een vaccin en de invoering van sneltestenop gang komt, is doorslaggevend voor het tempo van het herstel. Pas zodra er een vaccin is en de beperkingen worden opgeheven, zal de vraag naar vrijetijdsbestedingen naar verwachting enorm gaan stijgen. Immers, veel Nederlanders, van jong tot oud, staan te trappelen om weer buitenshuis sociale activiteiten te ondernemen.


Met dank aan:

Gerarda Westerhuis (sectoreconoom retail en leisure), Ward van der Stee (sectoranalist retail en leisure) en Stef Driessen (sector banker leisure), werkzaam bij ABN AMRO

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *