Wisselvallige zomer voor toerisme aan Belgische kust

De toeristische sector aan de Belgische kust kijkt terug op een wisselvallige zomer.  Na het prima voorjaar lieten juli en augustus zich kenmerken als een typisch Belgische zomer.

Nieuwe cijfers van het provinciebedrijf Westtoer bevestigen de evaluatie: de Kust noteerde deze zomer 5,9 miljoen dagtoeristen en 1% meer bezoekers aan attracties en musea. Het aantal verblijfstoeristen is licht gedaald. Hotels noteren wel opnieuw een stijging van buitenlandse gasten. “Door het wisselvallige weer was het voor de Kust dit jaar geen topzomer. Maar  dankzij het goede voorjaar is de toeristische balans voor de eerste acht maanden van het jaar duidelijk positief”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De zomer aan de Kust was typisch Belgisch. Het was minder warm en ook minder zonnig dan tijdens de prachtige zomer van 2016. Dit jaar vielen de mooiste dagen in het begin en op het einde van de zomer. Gemiddeld scheen de zon aan de Kust per dag 7 uur en 37 minuten. Dit is minder dan vorig jaar toen de zon duidelijk overuren klopte (gemiddeld meer dan 9 uur zon per dag). Traditioneel was het aan de Kust zonniger dan in het binnenland: de voorbije zomermaanden scheen de zon er elke dag gemiddeld twee uren meer.

5,9 miljoen dagtoeristen
In de zomervakantie van 2017 kwamen 5,9 miljoen toeristen op daguitstap naar de Kust. Dit is 6% minder dan vorig jaar. Augustus was de beste maand met 3,1 miljoen dagtoeristen. In juli kwamen 2,8 miljoen toeristen voor een dagtrip naar de Kust. Vooral rond de weekends van 21 juli en 15 augustus kozen veel toeristen voor een dagje aan zee.

Mede dankzij het mooie weer in het voorjaar noteerde de Kust in de eerste acht maanden van dit jaar al 12,7 miljoen dagtoeristen. Dit zijn er bijna evenveel als in dezelfde periode vorig jaar (-1%).

Hotels: opnieuw meer buitenlandse gasten
Traditioneel is de bezettingsgraad van hotels aan de Kust hoger in augustus dan in juli. Ook in 2017 blijft dit zo. Deze zomer haalden de hotels een gemiddelde bezettingsgraad van 73% in juli en 79% in augustus, met in de weekends pieken tot boven de 90%. Globaal registreren de hotels deze zomer 2% minder overnachtingen. Over de eerste acht maanden van het jaar noteert de hotelsector aan de Kust een stijging van 5% in overnachtingen. Na de daling vorig jaar is het aantal overnachtingen van buitenlanders opnieuw toegenomen (+5% in de zomer).

2% minder overnachtingen in vakantiewoningen
De verhuurkantoren noteerden in de zomervakantie 2% minder boekingen van vakantiewoningen. Het aantal overnachtingen in juli en augustus daalde eveneens met 2%, maar dankzij het sterke voorjaar (+9%) noteren we voor de eerste acht maanden van dit jaar toch een toename met 3% in overnachtingen.

De kampeersector is van alle logiesvormen het meest weersgevoelig. Het minder goede weer deze zomer resulteerde dan ook in een daling van het aantal overnachtingen op kortkampeerplaatsen met 4%. In juli presteerde de kampeersector opvallend beter (+9%) dan in augustus (-14%). De vakantiecentra noteren 1% minder overnachtingen, bij jeugdlogies bedroeg de daling 2%.

Attracties en musea
De attracties en musea aan de Kust beleefden een prima zomerseizoen (+1% bezoekers). Door het typisch Belgisch zomerweer zochten dag- en verblijfstoeristen naar alternatieven voor het strand. De attracties deden het vooral in augustus heel goed (+3%). In juli daalde het aantal bezoekers licht (-1%). Over de eerste 8 maanden van het jaar noteerden de attracties en musea een toename van 7%.

Opvallende stijgers deze zomer zijn Fort Napoleon (Oostende) dat ruim 37.000 bezoekers mocht verwelkomen (meer dan dubbel zoveel als vorige zomer) en het Abdijmuseum Ten Duinen (Koksijde-Oostduinkerke) dat met 16.000 bezoekers bijna drie keer meer bezoekers telde als in de zomer van 2016. Ook de heropende Mercator (Oostende) noteerde deze zomer ruim 20.000 bezoekers.

“Dankzij een uniek aanbod met de zee als decor blijft de Kust ook bij wisselvallig weer een zomerse topbestemming, zowel voor een daguitstap als voor een langer verblijf”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De zomercijfers van Westtoer over het verblijfstoerisme komen tot stand dankzij een samenwerking met een steekproef van logies, CIB en FOD Economie. Voor de cijfers rond dagtoerisme baseren we ons op een model dat tot stand kwam met de steun van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), het Verkeerscentrum en NMBS. Deze resultaten kaderen binnen het ‘KiTS’-project van Westtoer, met steun van de kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *