Personeelskrapte blijkt goed uit te pakken voor welzijn van medewerkers

Het welzijn van werknemers is vorig jaar toegenomen. Zo geven werkgevers meer aandacht aan de ontwikkeling van vaardigheden, is de werkprivébalans verbeterd en het loonverschil tussen mannen en vrouwen iets afgenomen. Kopzorgen blijven echter volop aanwezig, zoals de stagnerende gezondheid van werknemers en de inflatie, die tot financiële stress leidt.

De chronische personeelstekorten en de maatschappelijke druk om goed voor mens en omgeving te zorgen, zijn terug te zien in de resultaten van de nieuwe editie van de Sectorale Welzijnsmonitor van ABN AMRO over 2022, dat het welzijn van werknemers via 87 variabelen en 7 categorieën volgt. Het jaar ervoor nam het welzijn juist af, maar nu heeft deze het hoogste niveau in acht jaar behaald.

Deze piek weerspiegelt een verandering van zetten. Het is niet meer de werkgever die de lakens uitdeelt, de werknemer krijgt meer en meer te zeggen. Dat tekende zich eerder al af, met de effectieve opstand bij Schiphol bij bagage-afhandelaars als kenmerkend voorbeeld. Treinpersoneel haalden na een staking compensatie voor extra loon binnen. Recent gebeurde hetzelfde voor streekvervoerders, die bovendien extra pauzetijd af hebben gedwongen.

Deze werknemersonrusten zijn geen uitzonderingen. Zo bereikte het aantal stakingen vorig jaar het hoogste niveau sinds 1988, ook al ging dit gemiddeld niet om hele grote stakingen. Zelfs vakbondsmedewerkers uitten hun onvrede door te staken, zo ondervond FNV. De hoge inflatie was ook hier een voorname reden om de straat op te gaan en looncompensatie te krijgen.

Ontwikkelen van vaardigheden

Werknemers worden bij het streven naar betere arbeidsvoorwaarden gesterkt door het gegeven dat het vinden en kunnen behouden van personeel tot de allergrootste hoofdpijndossiers van bedrijfsdirecties behoort. Dat legt de bal bij werkgevers om beter voor hun mensen te zorgen.

Zo hebben werkgevers meer aandacht voor de werkprivébalans van hun werknemers, die daar veel aan hechten. De score op deze categorie van de Sectorale Welzijnsmonitor is met een indrukwekkende 18 procent gestegen. Daarbij is de werkdruk afgenomen, worden ietsje minder overuren gedraaid en is er wat meer tijd voor het gezinsleven. Vooral de voedingsmiddelenindustrie en de sector transport & logistiek wisten hier aanzienlijke verbeteringen door te voeren. Bovendien hebben werkgevers meer aandacht voor het ontwikkelen van vaardigheden door werknemers.

Op de lauweren rusten is desalniettemin bepaald niet aan te raden. Zo was er nauwelijks herstel van de categorie gezondheid van werknemers, eveneens een topprioriteit voor werknemers. De categorie gezondheid bevindt zich ver onder het niveau van coronajaar 2020 waarin de signalen van psychische vermoeidheid aanzienlijk minder waren.

Die vermoeidheid nam in 2022 juist toe, evenals het ziekteverzuim. Liefst 9 procent van de werknemers had vorig jaar twintig verzuimdagen of meer, waarbij dit voor werknemers in de industrie, transport & logistiek en de zorg nog hoger ligt. Daarmee blijft het welzijn van werknemers een precaire zaak.

Invloed van werkgever

De invloed van externe factoren op ziekteverzuim stelt werkgevers voor een lastige puzzel. Als werknemers langdurig ziek zijn door stress als gevolg van externe factoren, worden de tekorten niet alleen nog zwaarder gevoeld, maar bevindt zich dit ook verder buiten de invloedsfeer. Maatregelen om de werkdruk te verlichten zijn positief, maar helpen hier niet per se om ziekteverzuim te doen dalen.

Toch kunnen werkgevers diverse maatregelen nemen om de gezondheid van werknemers in meer algemene zin te verbeteren. Zo blijkt uit onderzoek van Anne van der Put van de Universiteit van Utrecht dat gezondheidspromotie op de werkvloer, bijvoorbeeld via een saladebar in de bedrijfskantine of sportfaciliteiten, de gezondheid van werknemers verhoogt. Ook het stimuleren van fietsen, een sportschoolabonnement of het aanstellen van een ‘health champion’ heeft nut. Dit is zeker ook toegankelijk voor kleine bedrijven. “Het stimuleren om een half uurtje te wandelen kan al helpen. Het hoeft niet per se om grote investeringen te gaan”, vertelt Van der Put.

Deze vorm van vitaliteit verlaagt niet alleen het verzuim, het verhoogt ook de loyaliteit van werknemers aan hun werkgever, zo blijkt uit het onderzoek. Geen overbodige luxe, nu acht op de tien werknemers makkelijk bij een andere werkgever aan de bak denkt te kunnen.

Bron en meer informatie: www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *