Natuurfilm trekt veel bezoekers naar natuurgebieden

De film ‘De Nieuwe Wildernis’, opgenomen in de Oostvaardersplassen, heeft een positief effect op het bezoek aan natuurgebieden. Het net geopende bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in de Oostvaardersplassen, barst nu al bijna uit haar voegen. In het natuurgebied werden vóór de film al 120.000 bezoekers geteld. In het bezoekerscentrum is het bezoek afgelopen dagen bijna vervijfvoudigd t.o.v. vorig jaar (toen nog in een simpel onderkomen.)

dnw8Het groene goud?
Binnen Staatsbosbeheer wordt gekeken hoe de belangstelling, die is ontstaan door de film, kan worden omgezet om andere doelstellingen te behalen. Doordat mensen vaker de natuur opzoeken, ontstaan kansen om mensen (kinderen) wat meer te leren over de natuur. Ook nieuwe verdienmodellen, waarin recreatie een rol speelt, worden bekeken. De financiering vanuit de overheid loopt immers terug, en een vervangende inkomstenbron is bijzonder welkom. Op zondag 27 oktober wordt over dit onderwerp een discussie georganiseerd in Lelystad met als titel ‘Oostvaardersplassen, groene goudmijn?’, waaraan ook recreatie- en horeca-ondernemers deelnemen.

Ook andere gebieden laten meeprofiteren
Naar aanleiding van de film De Nieuwe Wildernis vestigt Staatsbosbeheer de aandacht op nieuwe wildernis in héél Nederland. Er wordt gesproken over ‘nieuwe’ wildernis, want oernatuur bestaat niet meer in Nederland. Nieuwe wildernissen vind je op plekken waar de mens soms eerst drastisch ingreep en zich daarna terugtrok. Zoals de Oostvaardersplassen: ingepolderd land dat bestemd was als bedrijventerrein, maar ongebruikt bleef waarna de natuur het gebied veroverde. Maar ook het Lauwersmeer of de Millingerwaard zijn voorbeelden van nieuwe wildernissen. Op dit moment worden tien gebieden als ‘Nieuwe wildernis’ in de spotlights gezet.

Op safari in Nederland
Hier onder een korte filmimpressie van een excursie in de Oostvaardersplassen, zoals die 500 keer per jaar plaatsvindt. Het grootste deel van het gebied is niet vrij toegankelijk voor publiek, maar dus wel met een comfortabele kar, die door een tractor wordt voortgetrokken. Dat zorgt voor een exclusieve, unieke beleving.  Enkele stukken natuur, vlak bij de bezoekerscentra, zijn wel voor wandelaars opengesteld. Daarnaast is er een mogelijkheid om vanuit vogelkijkhutten en uitzichtpunten, de dieren in het gebied te bekijken. Dit concept is absoluut een (natuurlijke) trekpleister, waar andere partijen prima op kunnen aanhaken.

Meer informatie:
www.nieuwewildernis.nl
www.staatsbosbeheer.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *