Landal wist schade beperkt te houden in lastig coronajaar

Landal Greenparks sloot 2020 af met een omzet van 405 miljoen euro, 35% minder dan in 2019. Bij dochterbedrijf Landal Makelaardij werden afgelopen jaar 40% meer vakantiewoningen verkocht aan particuliere investeerders.

Landal is met deze huidige omzet nog altijd de Nederlandse martkleider op basis van gerealiseerde verhuuromzet op vakantieparken in Nederland

Verlies beperkt dankzij goede zomer

Ondanks dat de sterke zomeromzetten (+22% ten opzichte van 2019) de andere drie kwartalen niet konden compenseren, realiseerde Landal GreenParks in de tweede helft van het jaar 11% meer omzetgroei dan de concurrentie, volgens vergelijkingen van branchevereniging RECRON. Nederland presteerde beter dan de buitenlandse markten. Die kampten met veel parksluitingen en gesloten grenzen, terwijl een aantal Nederlandse parken gedurende de lockdowns geopend konden blijven. Daarmee kon Landal tegemoet komen aan de grote vraag van gasten naar een verblijf op afstand, met rust en ruimte, midden in de natuur. Veel gezinnen combineren hun verblijf op de vakantieparken met thuiswerk en/of thuisschool, de zogeheten ‘workation’.

De groeicijfers konden worden gerealiseerd door grote flexibiliteit in de operatie in wisselende omstandigheden en door forse marketinginspanningen in o.a. een slagvaardiger revenue management, verbeteringen aan de website en gebruiksvriendelijke boekingsmogelijkheden voor mobiele apparaten.

Investeren in recreatief vastgoed fors in de lift

De vraag naar vakantiewoningen laat dit jaar een flinke groei zien. Door de coronacrisis zien mensen dat de wereld om hen heen in enkele maanden enorm is veranderd en ze willen verzekerd zijn van een mooi eigen plekje, in combinatie met investeren. Vooral vrijstaande, grotere recreatiewoningen op ruime percelen zijn in trek. Dat merkt ook Landal Makelaardij, waar de verkoop van vakantiewoningen in 2020 al met ruim 40% toenam. Ook in 2021 wordt op groei gemikt, o.a. door de verkoop van nieuwbouw-woningen op nieuwe bestemmingen van Landal GreenParks. Ook wordt veel verwacht van de bundeling met branchegenoot Vakantiemakelaar, die eind vorig jaar door Landal werd overgenomen. Met ca. 700 verkochte woningen per jaar is Vakantiemakelaar de grootste aanbieder in recreatief vastgoed, Landal Makelaardij bemiddelt jaarlijks een groot aantal woningen op de Landal parken.

De combinatie van beide aanbieders vormt de grootste bemiddelaar op het gebied van recreatief vastgoed in ons land. De verwachting is dat de markt de komende jaren blijft groeien en beide recreatiemakelaars hebben de ambitie om het grote marktbereik dat zij gezamenlijk hebben verder uit te bouwen. Het afgelopen jaar is al op een aantal vastgoedprojecten samengewerkt. De merken Vakantiemakelaar en Landal Makelaardij blijven naast elkaar opereren in de markt.

Groeiambities van Landal

De krachtenbundeling tussen Landal Makelaardij en Vakantiemakelaar maakt voor Landal GreenParks een versnelde groei van de portefeuille op het gebied van nieuwbouwprojecten mogelijk. Bovendien kan het bedrijf woningeigenaren helpen bij het aan- en verkoopproces van recreatiewoningen. Ook op internationaal gebied liggen er forse groeikansen. Er zijn het afgelopen jaar 17 nieuwe parken bekend gemaakt, die onder het exclusieve Landal merk zullen gaan opereren en waarvoor grote belangstelling bestaat onder particuliere beleggers en investeerders in een tweede woning. De internationale groeiambitie van Landal GreenParks valt perfect samen met vakanties dicht bij huis, een trend die naar verwachting de komende jaren zal aanhouden.

“Onze gasten kiezen – naast rust en ruimte midden in de natuur – steeds meer voor luxe. We spelen daar op in door een selectieve groei met nieuwe, kwalitatief hoogwaardige parken dichtbij mooie natuur. De nadruk voor de groei ligt deels op nieuwe en deels op bestaande bestemmingen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk” aldus Dirk Anbeek, algemeen directeur van Landal GreenParks.

Bron en meer informatie: www.landal.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *