HISWA-RECRON: Campings en bungalowparken sluiten 2020 af met verlies

De groei in de verblijfsrecreatie van vier miljoen overnachtingen in het hoogseizoen dempte het verlies van 13 miljoen overnachtingen voor de zomer niet. Dat blijkt uit een inventarisatie van branchevereniging HISWA-RECRON.

Maandag 7 december publiceerde het CBS een bericht dat juli en augustus topmaanden waren met meer overnachtingen in bungalowparken en kampeerterreinen in Nederland dan het recordjaar 2019. HISWA-RECRON, ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, schetst echter een minder positief beeld.
 
“Het jaar startte in 2020 iets beter dan 2019 en beloofde een topjaar te worden voor de Nederlandse verblijfsrecreatie. Veel recreatieondernemers investeerden een belangrijk deel van hun vermogen om de voorspelde groei op te vangen”, stelt Geert Dijks, directeur van HISWA-RECRON. Echter vanaf de lockdown in maart daalde het aantal overnachtingen op campings, bungalowparken en groepsaccommodaties dramatisch met 45% ten opzichte van het jaar daarvoor. Vooral de druk bezette voorjaarsmaanden mei en juni  scoorden slecht met een daling van respectievelijk 63% en 38%. De stijging van 17% in het hoogseizoen maakte dit niet goed. De campings hadden in de zomermaanden 23% tot 37% meer overnachtingen. Per saldo daalde het aantal gasten over het afgelopen jaar met 14%. De campinggasten bleven gemiddeld wel langer. Daarom is de daling van het aantal overnachtingen van januari tot en met september beperkt gebleven met 4%.

Veel minder buitenlandse gasten

De bungalowparken zijn in het voorjaar door hetzelfde diepe dal in het voorjaar gegaan als de campings. De stijging in de zomermaanden voor de bungalowparken was beperkt: slechts 6% tot 17% meer overnachtingen. De daling tot en met september bedroeg maar liefst 6,5 miljoen overnachtingen (-19%). Met name de buitenlandse  gasten bleven weg (-44%). De goede vooruitzichten voor de kerstvakantie kan de schade nog beperken.

Groepsverblijven zwaarst getroffen

De groepsaccommodaties zijn het zwaarst getroffen. Deze vakantieverblijven voor groepen zijn sinds maart in een lockdown omdat zij geen gezelschappen kunnen ontvangen. Met een dramatische daling van 70% tot aan juli en in de zomermaanden met 60% behoren zij tot de meest gedupeerde sector in Nederland.
 
“Wij schatten in dat de bestedingen nog meer zijn gedaald dan het aantal overnachtingen in de verblijfsrecreatie. Buitenlandse gasten besteden meestal meer maar die zijn massaal in eigen land gebleven. De sluiting van de horeca op de recreatiebedrijven heeft een behoorlijke impact op de exploitatie van heel 2020. Voor de groepsaccommodaties rekenen we op steun zoals ook de horeca, de cultuur en evenementensector ontvangt”, besluit Dijks.

Meer informatie: HISWA-RECRON analyse: verblijfsrecreatie CBS statistieken 2020 versus 2019

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *