CBS: 2010 goed voor hotels, minder voor verblijfsrecreatie

De CBS publicatie ‘Toerisme in Nederland 2010’ laat zien dat in het jaar 2010, ten opzichte van 2009 een voortzetting van het herstel plaatsvond van het meerdaagse toerisme in Nederlandse logiesaccommodaties. Vooral de hotelsector profiteerde van deze stijging, want op campings en bungalowparken daalde de bezetting. Het aantal gasten nam met 3,6 procent toe tot 30,0 miljoen, het aantal overnachtingen steeg licht met 0,4 procent tot 84,9 miljoen.

Link naar de pdf : Toerisme in Nederland 2010

Kortere vakanties in eigen land
Nederlanders bleven meer maar korter in eigen land. Zo nam het aantal Nederlandse gasten licht toe met 0,5 procent tot 19,1 miljoen. Het aantal overnachtingen nam echter met 2,4 procent af en kwam daarmee uit op 58,1 miljoen. Buitenlandse gasten kwamen met een groter aantal naar Nederland. Het aantal buitenlandse gasten nam met 9,7 procent toe  ot 10,9 miljoen en hun overnachtingen met 7,1 procent tot 26,8 miljoen. Deze cijfers waren het gevolg van een aantal ontwikkelingen. Zo heeft het herstel van de recessie zich voortgezet. Dat vertaalt zich vermoedelijk onder andere in een stijging van het aantal zakelijke overnachtingen in Nederlandse hotels. Ook lange vakanties in het buitenland worden vermoedelijk weer aantrekkelijker. Zodoende een afname van het aantal overnachtingen gemaakt door Nederlandse gasten en een stijging van het aantal buitenlandse gasten en hun overnachtingen.

 

Verblijfsrecreatie in de min
De toename in het aantal gasten en overnachtingen gold in het bijzonder voor de hotels. De hotels kregen zagen zowel het aantal gasten als de overnachtingen met ruim 7 procent stijgen. Binnen de verblijfsrecreatie ging het minder goed. Het aantal gasten op de campings nam af met 1,9 procent en hun overnachtingen met 3,9 procent. De bungalowparken kenden in 2010 een afname van 3,5 procent in het aantal gasten en 3,6 procent in het aantal nachten. Ook de groepsaccommodaties kenden een daling van het aantal gasten en nachten. Zo nam het aantal gasten af met 3,6 procent en het aantal overnachtingen met 0,7 procent. Het totale aantal gasten dat in de verblijfsaccommodaties verbleef en hun overnachtingen nam daarmee af met respectievelijk 3,0 en 3,5 procent.

U kunt de publicatie ‘Toerisme in 2010’ bestellen of eventueel gratis downloaden als pdf op de website van het CBS:

www.cbs.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *