Attractieparken beleven een topzomer

De website Parkplanet maakte een rondje langs enkele grote attractieparken en komt tot de conclusie dat de sector bezig is met een prima jaar. Na een te nat voorjaar en een te warm begin van de zomer pakten de afgelopen hoogseizoenweken heel goed uit. Bezoekersrecords worden gebroken en de matige cijfers van het voorseizoen worden goedgemaakt.

Efteling Zeven pleinen fiesta
Efteling Zeven pleinen fiesta

De Efteling
In dit park kon men de afgelopen dagen bijna over de koppen lopen.  Het overloopparkeerterrein van het Brabantse park stond regelmatig tot in de verste uithoeken vol. “Het zomerseizoen is tot nu toe inderdaad prima verlopen, met goed parkweer en een goede spreiding van de bezoekers over alle dagen”, zegt een woordvoerder. “De zaterdagen van het Zeven Pleinen Festijn zijn zeer goed bezocht en er was een prima sfeertje!” Scheidend directeur Bart de Boer liet doorschemeren dat het bezoekersrecord van 2012 – 4,2 miljoen gasten – dit jaar waarschijnlijk verbeterd gaat worden.

Toverland
Op woensdag 31 juli werd in het Limburgse Toverland een nieuw dagrecord gevestigd; bijna elfduizend bezoekers. Het oude record stond op circa 6700 bezoekers. Pr-man Teun Borst; “Ja, we hebben een prachtzomer tot nu toe. Ondanks dat het vaak helemaal geen optimaal attractieparkweer was, hebben we alle records gebroken. In juli hadden we gemiddeld twintig procent meer bezoekers dan vorig jaar en in de eerste weken van augustus zelfs veertig procent. We lopen op dit moment ruim 75.000 bezoekers voor op vorig jaar.”

Attractie Jules Verne in Slagharen
De nieuwe attractie Expedition Nautilus in Slagharen

Slagharen
Niels Dijkstra, commercieel manager van Attractie- en Vakantiepark Slagharen, blikt tevreden terug: “We hebben goede zaken gedaan. Vooral tijdens de bouwvak hebben we meer bezoekers gehad die ook – mede door de avondshows van Hans Kazàn en Magic Unlimited – meer hebben besteed. Slagharen werkte dit jaar minder met grootschalige acties met gratis kaarten of grote kortingen. Een spannende keuze die vooralsnog goed heeft uitgepakt. We hebben extra kassa’s moeten aanschaffen om de wachtrijen terug te brengen naar het niveau van afgelopen jaren.

Andere parken
Ook andere parken zijn tamelijk tot zeer ingenomen met het seizoen 2013. “Walibi Holland heeft een redelijk goede zomer achter de rug”, vertelt marketing- en communicatiemanager Marc Antonioli. “We verwachten, met de huidige weersvoorspelling, nog twee extra mooie weken te krijgen.” Het Duitse Holiday Park in de streek Rheinland Pfalz beleeft het meest succesvolle seizoen sinds de overname van het park door de Belgische Plopsa-groep eind 2010. De zes zomeravonden die in Holiday Park georganiseerd, werden trokken vijftigduizend bezoekers en de zes schoolvakantieweken in Rheinland Pfalz leverden het park ongeveer een kwart miljoen bezoekers op. Avonturenpark Hellendoorn opende afgelopen jaar een attractie met waterglijbanen (Slide park). Dat heeft invloed gehad op het bezoek. Woordvoerder Marieke Wijnmaalen:  “Wat betreft het bezoekersaantal kan nu nog geen concrete uitspraken worden gedaan, als alleen dat tijdens de hittegolf-dagen er meer bezoekers waren in het park dan normaal op hele warme dagen omdat veel mensen in het waterpark verbleven.”

Met dank aan:
Adri van Esch, www.parkplanet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *