Hogere energierekening vakantiehuizen door stijging netbeheerkosten en investeringen

De netbeheerkosten voor stroom en gas gaan omhoog. Dit gaat bij normale woningen een fors hogere energierekening opleveren. (+20 – 25% in 2022). Individuele eigenaren van vakantiehuizen krijgen hier ook mee te maken. Voor vakantieparken komen daar ook nog investeringen bij voor aanpassing aan hun E-infrastructuur.

De noodklok over dit onderwerp werd geluid door de Vereniging Eigen Huis. In een persbericht laten zij weten:

“Volgens de netbeheerders stijgt het capaciteitstarief voor elektriciteit in 2022 met maar liefst 20 tot 25 procent. Ook in de jaren daarna kunnen de netbeheerkosten fors verder stijgen, maar nog onduidelijk is hoeveel. De oorzaak ligt in de enorme investeringen in het elektranetwerk en ontmanteling van het gasnetwerk die nog nodig zijn om alle klimaat ambities waar te maken.

Een huishouden betaalt nu tussen de 180 en 200 euro per jaar voor een aansluiting op het elektriciteitsnet; het zogenaamde capaciteitstarief. Landelijk netbeheerder Tennet won recentelijk een rechtszaak tegen de ACM. Als gevolg hiervan worden de hogere dan geplande kosten van investeringen in het gas- en elektranetwerk doorberekend aan klanten. Hierdoor gaat het capaciteitstarief in 2022 met ongeveer 60 euro omhoog. Onduidelijk is nog of de verhoging in stapjes vanaf 2020 wordt ingevoerd, of in een keer in 2022. 

Persbericht Vereniging Eigen Huis

Vakantieparken verkopen stroom door aan de vakantiewoningen

Vereniging Eigen Huis ligt toe dat eigenaren van een vakantiewoning met een eigen aansluiting op het elektriciteitsnet, hetzelfde geldt als voor eigenaren van reguliere woningen. De netbeheerkosten zijn van toepassing op alle elektra- en gasaansluitingen op het netwerk.

Bij Vakantieparken ligt de situatie anders, legt Marcel Tap van de RECRON uit.

Tap: “Doorgaans hebben recreatiebedrijven een contract met een stroomleveranciers en betalen zij (net als elke consument) via de rekening van de stroomleverancier de kosten voor het transport van de kilowattuurtjes aan de regionale netbeheerder. De netwerkkosten die zij betalen aan de netbeheerder zijn vastgesteld door de minister van EZ en worden berekend op basis van de hoeveelheid kwh’s. Bij consumenten gaat het op vergelijkbare wijze.

hun stroom van de recreatieondernemer. In de meeste gevallen is het ook niet mogelijk voor een recreant om de stroom in te kopen bij een andere stroomleverancier. De prijs die de ondernemer rekent is in beginsel vrij, maar doorgaans ongeveer op  marktniveau. Als de kosten voor de ondernemer stijgen (dat kan dus verband houden met de kostprijs van de kwh’s, maar ook met de netwerk- en transportkosten), dan zal de ondernemer deze kostenverhoging door (moeten) berekenen aan zijn klanten. Bij stijgende netwerkkosten is dus de verwachting dat deze kostenstijging zal worden doorbelast aan de recreant.”

Marcel Tap, Recron

Vakantieparken moeten ook investeren in hun netwerken

Marcel Tap wijst op er op dat de investeringen die de energiemaatschappijen moeten doen, ook op de vakantieparken spelen:

Tap: “De recreatieondernemer zal zelf ook fors zal moeten investeren in zijn E-netwerk (het netwerk op het bedrijf). De tendens is immers full electric (gas eruit),  gasten die steeds meer aan komen met een elektrische auto en gasten die op hun eigen chalets en bungalows zonnepanelen willen plaatsen en invoeden op het netwerk van het recreatiebedrijf. Dit zal in de toekomst tot forse investeringen leiden in vernieuwing van netwerken op recreatiebedrijven en de kosten daarvoor zullen (moeten) worden doorbelast aan de recreant.”

Marcel tap, RECRON

Meer informatie:

Persbericht Vereniging Eigen Huis: Hogere energierekening dreigt

www.hiswarecron.nl

www.acm.nl (vaststellen tarieven)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *