Gemeente Stadskanaal overtrad wet Markt en Overheid bij camperplaatsen ‘Spoordok’

De gemeente Stadskanaal concurreerde tussen 2014 en 2018 oneerlijk met commerciële camperplaatsen. De gemeente rekende namelijk een te laag tarief voor de camperplaatsen Spoordok. Daarmee handelde de gemeente in strijd met de Wet Markt & Overheid. Dat stelt de ACM na onderzoek vast. Inmiddels heeft de gemeente de tarieven aangepast.

Camping Musselkanaal diende een klacht in bij de ACM over oneerlijke concurrentie door de gemeente Stadskanaal. Camping Musselkanaal biedt camperplaatsen aan waar gebruikers voor moeten betalen. In eerste instantie kon de ACM niet optreden omdat de gemeente Stadskanaal een ‘algemeen belang besluit’ had genomen. Dat is een besluit waardoor de gemeentelijke jachthaven en de camperplaatsen werden uitgesloten van de Wet Markt & Overheid. De gemeente hoefde daarom niet alle kosten integraal in rekening te brengen. De rechter vernietigde begin 2018 echter dit besluit.

De ACM oordeelt, na de vernietiging van het algemeen belang besluit, dat de gemeente tussen 2014 en 2018 inderdaad de wet overtrad. De gemeente bracht namelijk niet alle kosten, zoals kosten voor het gebruik van grond, in rekening.

De gemeente Stadskanaal heeft halverwege 2018 de tarieven aangepast. ACM constateert dat deze tarieven nu de integrale kosten dekken. De gemeente baseerde de nieuwe tarieven ook op de inkomsten uit het aantal verwachte overnachtingen. Dat mag zolang het een realistische schatting is.

Overheid moet eerlijk concurreren met ondernemers

Voor overheden gelden speciale regels wanneer zij commerciële activiteiten ontplooien. Dit zijn de regels uit de Wet Markt & Overheid. Deze zorgen ervoor dat de overheid niet oneerlijk concurreert met bedrijven. De ACM houdt toezicht op deze regels.

Bron: Autoriteit Consument en Markt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *