RECRON pleit voor recreatief weerbericht

De maat is vol. De week van 2 juli begon – zoals zo vaak – met dreigende weerswaarschuwingen. “Zware regen en onweersbuien verwacht.” Geen weer om te recreëren in eigen land, zo leek het. “Maar in 95 procent van Nederland was het de hele week constant uitstekend weer”, zo blikt RECRON-directeur Joep Thönissen terug. “Voor ons is de grens bereikt. We roepen alle media dringend op om hun weersvoorspellingen beter te doen. Dit is namelijk het zoveelste jaar dat de recreatiesector flinke schade dreigt op te lopen”.

toeristen in de regen in Volendam

Aanbevelingen
RECRON doet een aantal concrete aanbevelingen aan de media:

  • zorg voor een apart recreatief weerbericht. Hierin is juist aandacht voor wat er mogelijk is bij het te verwachten weertype. Geef bijvoorbeeld aan hoe de windkracht ideaal is voor zeilers of hoe het zonnetje een dag in een pretpark extra aangenaam maakt.
  • Wees accuraat! Maak van kleine kansen niet het belangrijkste nieuws. Een kleine kans op regen zou niet de voorspelling moeten domineren.
  • Maak duidelijk welk weertype in welke regio verwacht kan worden. Regio’s verschillen qua voorspelling. Doe hier recht aan. Een flinke bui in Hilversum betekent niet dat de rest van het land blank staat.

“Als dit recreatieve weerbericht er komt, verwachten we dat consumenten beter voorgelicht zijn en hun vrijetijdsbesteding beter op het weer kunnen afstemmen. Het voorkomt teleurstellingen. Het komt nu nog te vaak voor dat mensen hun geplande dagje uit of weekje weg laten schieten voor niks” aldus Thönissen.

RECRON gaat graag in gesprek met zowel de geschreven media als de omroepen. “Als zij de handschoen oppakken, wordt iedereen er beter van” concludeert Thönissen.

Bron: persbericht RECRON

Ook diverse andere partijen hebben inmiddels hun ongenoegen geuit over de weersvoorspelling, zoals:
PvdA Hoek van Holland
De Efteling en Koninklijke Horeca Nederland (in De Gelderlander)
De Fletcher Hotelgroep (in Misset Horeca)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *