Rotterdamse reder Spido onderwerp van tentoonstelling

Op maandag 17 juni wordt de tentoonstelling ‘Venster op de Haven’ geopend in het Maritiem Museum Rotterdam. Bezoekers maken in de expositie kennis met rederij Spido dat 100 jaar bestaat.

Dit Rotterdamse fenomeen, dat ooit is begonnen als pendeldienst voor zeelieden, biedt zijn passagiers al een eeuw een blik op de steeds veranderende haven van Rotterdam. De expositie is te bezoeken vanaf dinsdag 18 juni 2019 tot en met september 2020.  

Kleurrijke personages
In de tentoonstelling kijken bezoekers letterlijk door vensters naar de steeds veranderende haven van Rotterdam. Ze reizen van de twintiger jaren naar de periode van de wederopbouw en via de ‘hippe’ jaren ’60 naar de toekomst. Bezoekers ontdekken verhalen aan de hand van historische en moderne filmbeelden en unieke objecten uit de collecties van het Maritiem Museum en Spido. Ze ontmoeten kleurrijke personages zoals kapitein Ferwerda die al 45 jaar voor Spido vaart en Selma Droogleever die, net als haar moeder en grootmoeder, duizenden passagiers met haar camera vastlegde op de loopplank naar het schip. Voor de een zal de tentoonstelling een feest van herkenning zijn, voor de ander een kijkje achter de schermen van een Rotterdams icoon dat zijn koers de afgelopen eeuw steeds weer heeft aangepast aan nieuwe omstandigheden en veranderde behoeften van de passagiers.   

Belevenisvaart  
Speciaal voor het jubileum ontwikkelde Spido en het Maritiem Museum een belevenistour. Na een bezoek aan de tentoonstelling stappen passagiers aan boord voor een vaartocht door de haven inclusief lunch. De belevenistour is te boeken via de website van Spido. Museumkaart- en Rotterdampashouders ontvangen korting. 

100 jaar Spido
Rotterdam heeft de afgelopen 100 jaar veel meegemaakt. De stad heeft zich ontwikkeld van grauwe werkstad tot een bruisende trekpleister voor een steeds toenemend aantal toeristen. Spido speelde steeds in op de omstandigheden. Zo zag oprichter en havenbaron Daniel George van Beuningen in 1919 dat bemanning van zeeschepen vaak lang moest wachten om aan wal te komen en startte een pendeldienst. Na de komst van vliegveld Waalhaven in 1920 verzorgde Spido vanaf 1922 een vaste bootverbinding en vervoerde al snel veel dagjesmensen die het vliegveld wilden bekijken. De oorlogsjaren waren zwaar, maar toen Rotterdam zich na de oorlog herstelde, konden toeristen dit van dichtbij aanschouwen tijdens de zogenaamde ‘wederopbouwvaarten’. De haven verplaatste zich van het centrum naar de rand van de stad. Spido zag kansen: toeristen vergaapten zich, op het dek van steeds luxere rondvaartschepen, aan de imposante haven die in sneltreinvaart uitgroeide tot de grootste van de wereld. Dit jubileumjaar presenteert Spido zijn nieuwste schip om voorbereid zijn tweede eeuw tegemoet te varen.


Meer informatie www.maritiemmuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *