Wat is er nou zo magisch aan ‘korting’?

Diverse parken maken dankbaar gebruik van het marketinginstrument ‘kortingsbonnen’. Toch bestaat er twijfel over het inzetten van dergelijke kortingsacties. Hoe gaat de recreatiesector verstandig om met het kortingsinstrument? Peter van de website www.uitmetkorting.nl geeft zijn visie.

De consument wordt steeds slimmer en weet in een alsmaar groeiende mate via diverse wegen online aankopen voor een gereduceerde prijs te verkrijgen. Dit is deels te wijten aan het groeiende besef van het bestaan van websites die zich richten op korting, en anderzijds aan bedrijven die ‘korting’ als een effectief marketinginstrument in weten te zetten. De website Uitmetkorting.nl is jaren terug in deze markt gesprongen en is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kortingswebsites van Nederland.

Korting en marge
Het woord ‘korting’ kan een consument triggeren om een bepaalde actie uit te voeren. Diverse dagrecreatiepartijen weten dit goed te gebruiken in hun marketingstrategie, en proberen zo de bezoekersaantallen te laten toenemen. Dergelijke strategieën klinken leuk, maar toch is er nogal wat kritiek op het inzetten van kortingsacties als marketinginstrument. Het zou de marge elimineren en consumenten een gereduceerde prijs geven terwijl ze toch al van plan waren het dagje uit te bezoeken. Peter weerlegt deze punten door uit te leggen hoe bedrijven een kortingsbon als een geschikt marketinginstrument in kunnen zetten, en wat daar de voordelen van zijn.

Geen korting via het eigen merk
Uitmetkorting.nl adviseert dagrecreatiepartijen om geen korting te geven via eigen communicatiekanalen op het eigen merk, tenzij dit aan bezoekers uit te leggen is. Mensen die de website van een dagje uit bezoeken zullen vaak al geneigd zijn om een bezoek te brengen. Dit zal resulteren in margeverlies als ze een kortingsmogelijkheid wordt aangeboden. Daarentegen is een korting die wel aan de bezoekers uit te leggen is, juist een goede manier om via de eigen communicatiekanalen in te zetten. Stimuleer consumenten bijvoorbeeld om online entreetickets te bestellen zodat ze niet in de rij hoeven te staan bij de entreekassa’s (minder personeel en kortere wachtrijen). Een ander voorbeeld is het geven van een korting als bezoekers een paar dagen van tevoren entreetickets bestellen (efficiëntere planning van personeel en beter inzicht in bezoekersstromen per dag).

Let op bij het faciliteren van korting via publishers
Het inschakelen van externe publishers is een verstandige keuze als een dagrecreatiepartij (zoals een pretpark) extra bezoekers wil genereren via bijvoorbeeld een kortingsbon. Zo wordt geen afbreuk gedaan aan het eigen merk omdat de korting ergens anders wordt gefaciliteerd dan op de eigen website. Let hierbij op de toegevoegde waarde van een publisher. Bijvoorbeeld lezers en bezoekersaantallen, nieuwsbrief inschrijvingen, etc. Ga ook na of de publisher met respect omgaat met het merk. Bijvoorbeeld door het gebruik van het juiste logo en een goede informatieve tekst, redactionele controle van aanbiedingen (geen verlopen acties of kortingen die niet waar zijn) en voorkom dat bezoekers worden overgehaald om naar een ander pretperk te gaan terwijl ze net gebruik willen maken van de actie. Door met een beperkt aantal serieuze publishers in zee te gaan beperk je de hoeveelheid gedoe en controle.

Waar is de doelgroep aanwezig
Iedereen is tegenwoordig op het internet te vinden, ook uw concurrenten. Doordat de vormen van vertier de afgelopen jaren enorm zijn toegenomen is het belangrijk aanwezig te zijn op de plek waar uw doelgroep ook zit. Het gebruik van kortingsacties vergroot het bereik van uw marketingactiviteiten.

Pas een strategie toe op het inzetten van kortingsacties
Een slimme zet van veel dagjes uit is het inzetten van kortingsacties in rustige perioden (zoals de maanden om het hoogseizoen heen). Door het inzetten van kortingsbonnen, worden parken in rustige dagen gevuld met bezoekers, wat direct resulteert in meer omzet. Ook kan het zinvol zijn om een kortingsactie in te zetten om extra omzet te genereren. Bijvoorbeeld een gratis kopje koffie bij aankoop van een gebakje. Dit stimuleert bezoekers om extra aankopen te doen.

Een kortingsbon is geen erosie van de marge; integendeel
Een veelgenoemde reden om geen kortingsbon als marketinginstrument in te zetten is dat het bezoekers oplevert met lagere winstmarges. Terwijl de kans op een bezoek niet minder was geweest zonder een kortingsbon. In een markt waarin de trend bestaat dat bezoekers meer prijsbewust en prijsgevoelig worden, kan een kortingsbon juist het laatste zetje zijn om een potentiële bezoeker over de streep te trekken. Ook kan de consument een prijsreductie middels een kortingsbon zien als een compensatie om daardoor meer inspanning te leveren (zoals langere reisafstanden overbruggen). Dit geeft aan dat een kortingsbon ook aantrekkelijk is voor nieuwe bezoekers (bron: Pretwerk.nl/RECRON).

Wat veel mensen vergeten; korting is een marketinginstrument
Vaak wordt het gebruik van een kortingsactie bij de directe kosten van een bezoeker gerekend, terwijl andere advertentiekosten (zoals tv en radio spotjes) als indirecte kosten worden beschouwd. Ondanks dat beide vormen van adverteren een investering vergt, wordt een korting als een erosie van de marge gezien en tv- en radio spotjes als een losstaande kostenpost. Dit is een inzichtverschil met vergaande gevolgen voor je online marketingstrategie. De reden waarom korting op de marge drukt is de meetbaarheid. Iedere uitgegeven euro is toe te kennen aan een individuele bezoeker waardoor het gemakkelijk is om deze kosten mee te nemen en de individuele kosten per bezoeker te meten. Deze meetbaarheid kun je daardoor ombuigen tot een voordeel door het no cure no pay principe. Doordat er alleen wordt beloond per succesvol resultaat (resultaat = bezoek) staat tegenover iedere bestede euro uit het marketingbudget bezoekers (en dus inkomsten).


Dit artikel kwam tot stand door een bijdrage van de website www.uitmetkorting.nl

Peter: “Gezien de inmiddels jarenlange goede samenwerking met vele grote parken zoals Walibi Holland, Attractiepark Slagharen, Dolfinarium, Bobbejaanland en Movie Park Germany, denken wij dat dit  bewijst dat het gebruik van kortingsbonnen toegevoegde waarde biedt voor alle betrokken partijen.”

Meer informatie: www.uitmetkorting.nl/adverteren

5 reacties

  1. Het lijkt erop dat er niets anders is dan uitmetkorting.nl. Ondanks dat de consument meer en meer op zoek zal gaan naar voordeeltjes (meestal via internet) is mijn advies om juist minder kortingen te verlenen en het gebruik van kortingsbonnen te beperken. Het blijkt ook nog eens zo te zijn in de praktijk dat “derden” partijen toch “echt” te veel provisie berekenen en te veel marge aan de verkeerde strijkstok blijft hangen. De reden is eenvoudig doordat veel dag-recreatiebedrijven en geen dagtaak van maken om via on-off-line marketing hun doelgroep weten te bereiken. Gelukkig is Het Leukste Dagje Uit in aantocht waarin dezelfde recreatie ondernemer een unieke marketing tool in handen heeft waarin juist de consument zijn “eigen kortingsacties zal financieren. Wie meer wilt weten bezoek binnenkort de http://www.nationalenetwerklunch.nl. Mijn advies is om de ingeslagen weg met kortingacties zo snel mogelijk te verlaten! Marketing acties in de vorm van arrangementen op basis van dagprijzen is wat mij betreft de toekomst in onze branche. Hierdoor verdwijnen kortingen en zijn al die “kortings website’s” overbodig.

    1. @Hans: Ik denk dat je ‘derden’ iets teveel over één kam scheert. Zoals ook in het artikel aangegeven is het juist het advies aan dagrecreatiepartijen om selectief met andere partijen een samenwerking aan te gaan. Dit zodat je duidelijke afspraken kan maken over de presentatie van het merk of de actie, maar ook meer inhoudelijk over de samenstelling van de korting en de provisie. Ongeacht de werkwijze van andere partijen, stuurt Uitmetkorting.nl altijd op een samenwerking met wederzijdse tevredenheid (met het oog op een langere samenwerking). Het misbruiken van het feit dat dagrecreatiepartijen geen dagtaak maken van hun online marketing activiteiten herkennen wij dan ook niet.

  2. Wat is er nu zo magisch aan ‘kwaliteit’?

    Als uitgever van DagjeWeg.NL hebben we nooit veel aandacht gegeven aan korting, maar aan kwaliteit. Met goede kwaliteit kun je betalende bezoekers trekken, en natuurlijk kun je dat ondersteunen met een kortingsbon. Maar, korting moet geen USP worden. Ondertussen wordt dit ook door de consument gewaardeerd, met 6 miljoen bezoekers op jaarbasis bewijzen we dat je ook zonder korting mensen kunt informeren en enthousiasmeren om ergens heen te gaan.

    1. @Nando: Je vergeet dat er meer doelgroepen zijn dan alleen de kwaliteitsgerichte consument. Kijk alleen al naar de zoekvolumes van kortingsgerichte zoektermen die een veelvoud zijn van de door u aangegeven bezoekerstallen. Dat korting geen USP moet worden ben ik het dan ook niet met u eens. Korting is één van de keuzen die een dagje uit kan maken in hun prijsstrategie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *