Grens tussen dierentuin en themapark vervaagt

De meeste grote dierenparken hebben inmiddels al een uitgebreide speelzone. In het Zweedse Kolmården Wildlife park wordt een volgende stap gezet op het gebied van fusion tussen een dierentuin en attractiepark. Rondom de mascottebeer Bamse is een heel nieuw themagebied met attracties neergezet. Opmerkelijk aan dit gebied is dat er geen ‘echte’ dieren te vinden zijn. “De lijnen tussen themaparken en dierentuinen vervagen,” aldus Jan Maarten de Raad, CEO van Jora Vision, die verantwoordelijk was voor een belangrijk deel van de vormgeving.

bamses7

Trend
Door het toevoegen van speelzones en nu dus ook pretpark-achtige ontwikkelingen wordt de verblijfsduur verlengd en ook de doelgroep verbreed. Met de keuze van pretparkattracties kunnen specifieke leeftijdscategorieën worden aangesproken. Bij steeds meer nieuwe dierenparken zie je deze trend. De Raad voegt nog toe: “Bezoekers nemen geen genoegen meer met alleen ‘naar dieren kijken’, tegenwoordig zien wij daarom steeds vaker dat bij dierenparken thematisering en storytelling een belangrijke rol gaan spelen om de hoge verwachtingen van de bezoekers waar te maken. Daar is Kolmården in Europa een voorloper in.”

Dierentuin met pretparkzone
Het Zweedse Kolmården Wildlife park viert dit jaar haar vijftigste verjaardag. Om dit te vieren heeft moederconcern Parks and Resorts Scandinavia besloten om de dierentuin uit te breiden met een compleet nieuw themagebied van circa 22.000m2 dat in het teken staat van het Zweedse stripfiguur Bamse. Jong en oud zijn opgegroeid met dit sterke beertje, zijn vriendjes en de in Zweden alom bekende uitspraak ‘Wat zou Bamse doen?’.
Het Nederlandse Jora Vision is van het begin tot het einde betrokken geweest met de ontwikkeling van het nieuwe themagebied. “Naast vier attracties bestaat de volledig gethematiseerde wereld ook uit een theater met een Bamse show, een restaurant, een waterspeeltuin en winkeltjes” vertelt Sjors van Roosmalen, Creative Director bij Jora Vision. “Ons doel was om bezoekers vanaf de entree van Bamses Vårld direct onder te dompelen in de bosrijke wereld van Bamse en zijn vriendjes. Dat is ook gelukt en wij zijn daarom enorm trots op het resultaat.”

Een beeldimpressie van Bamses Vårld:

In Emmen worden attracties en dierentuin nog meer geïntegreerd
Waar in Zweden gekozen is voor een duidelijke scheiding tussen het dierenpark-gebied en het attractiegebied, kiest men bij Wildlands Adventure Zoo Emmen voor een integratie van dierentuin en attracties in de drie themagebieden. Dat is hier mogelijk omdat het park helemaal nieuw wordt vormgegeven, terwijl Bamses Varld in Zweden moest worden geïntergreerd in een 50 jaar oud dierenpark. Het team achter Wildlands Adventure Zoo Emmen heeft duidelijk voor deze ontwikkelrichting gekozen, waarbij gezocht wordt naar elementen om bezoekers unieke ervaringen te bieden.

Jora Vision is al sinds 2012 aan het werk voor het nieuwe dierenpark in Emmen. Na het ontwerpen van de storylines, drie specifieke gebieden en de thematisering in samenwerking met Emmen Zoo en Jora Entertainment, is Jora Vision nu bezig met het bouwen van gethematiseerde onderdelen. De opening staat in 2016 gepland. Tot die tijd kunnen liefhebbers van gethematiseerde parken genieten in Kolmården en de prachtige wereld van Bamse in Zweden.

Meer informatie:
www.joravision.com
www.kolmarden.com/sprak/english

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *