Bekendheid en imago Nederlandse provincies internationaal onderzocht

Van alle Nederlandse provincies hebben Limburg, Noord-Holland en Zeeland het sterkste imago in België (Vlaanderen). In Duitsland (Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen) zijn dit de provincies Noord-Brabant, Drenthe en Overijssel. Dit blijkt uit het Regiomerkenonderzoek dat NBTC Holland Marketing in 2013 heeft uitgevoerd naar de bekendheid en het imago van de Nederlandse provincies en regio’s. Het onderzoek is uitgevoerd in Nederland, België en Duitsland.

Onderscheidend vermogen beperkt
Conrad van Tiggelen, directeur Marketing NBTC: “Het regiomerkenonderzoek heeft voor het eerst het imago van onze Nederlandse regio’s en provincies internationaal in kaart gebracht. Een van de opvallendste uitkomsten is dat het onderscheidend vermogen van onze provincies beperkt is; Belgen en Duitsers zijn minder uitgesproken over de Nederlandse provincies vergeleken met Nederlanders. Ook blijkt dat bezoekers van een provincie over het algemeen een positiever beeld hebben dan niet-bezoekers. Het onderzoek laat ook zien waar de hiaten liggen. Om internationaal bezoek aan te trekken dienen de verschillende Nederlandse regio’s en provincies zich sterk onderscheidend te presenteren. Kijk naar je DNA en vertel verhalen die daarbij aansluiten en die passen bij de unieke identiteit van de regio of provincie. Dat draagt bij aan een sterk Holland-merk en uiteindelijk aan meer bezoekers aan en bestedingen in ons land. En dat is ons gezamenlijke doel.”

Over het onderzoek
Om de kracht van de Nederlandse regio’s en provincies in kaart te brengen, heeft NBTC Holland Marketing grootschalig kwantitatief en representatief onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders, Belgen (Vlaanderen) en Duitsers (Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen). Het online onderzoek heeft plaatsgevonden onder zowel bezoekers als niet- bezoekers van de Nederlandse provincies. Het onderzoek is in 2013 voor het eerst uitgevoerd en zal tweejaarlijks worden herhaald.

Hoge scores op recreatie & toerisme
Het imago van de Nederlandse provincies en regio’s is gemeten op een viertal aspecten; cultuur, inwoners, wonen & werken en recreatie & toerisme in zowel Nederland, België als Duitsland. De verschillen tussen de provincies zijn vrij klein. Bovendien is de gemiddelde naamsbekendheid van de provincies in België en Duitsland lager dan in Nederland. Op de aspecten ‘inwoners’ en ‘recreatie & toerisme’ scoren de meeste provincies het hoogst. Bij ‘inwoners’ is onder andere gekeken naar de gastvrijheid en vriendelijkheid van de inwoners, de kenmerkende “eigen cultuur” van de provincie en naar het verenigingsleven binnen de provincie. Bij ‘recreatie en toerisme’ is onder andere gevraagd naar de aantrekkelijkheid van het landschap, de mogelijkheden tot recreëren (zoals fietsen en wandelen) en de bereidheid tot het bezoeken van de provincie voor een korte vakantie.

Tabel 1. Overall imago van de Nederlandse provincies in België

1 Limburg
2 Noord-Holland
3 Zeeland
4 Zuid-Holland
5 Friesland
6 Noord-Brabant
7 Groningen
8 Gelderland
9 Overijssel
10 Drenthe
11 Utrecht
12 Flevoland

Tabel 2. Overall imago van de Nederlandse provincies in Duitsland
1 Noord-Brabant
2 Drenthe
3 Overijssel
4 Zeeland
5 Noord-Holland
6 Groningen
7 Zuid-Holland
8 Flevoland
9 Friesland
10 Gelderland
11 Limburg
12 Utrecht

Meer weten over de doelgroepen Belgen en Duitsers?: www.nbtc.nl/nl/homepage/cijfersentrends/landeninformatie.htm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *