Zuiderzeemuseum verkozen tot beste museum van 2013

Het Zuiderzeemuseum is het beste museum van Nederland. Dit blijkt uit de beoordelingen over 2013 op Zoover. Met een gemiddelde van 8,61 blijft het museum uit Enkhuizen het Oorlogsmuseum in Overloon en het Nederlands Openlucht museum in Arnhem nipt voor.

Opvallend is dat vrijwel de gehele top-10 bestaat uit “belevenis musea”. Deze vallen goed in de smaak bij een breed publiek.

Top 10 Nederlandse musea
Plaats
Naam
Cijfer 2013
1
Zuiderzeemuseum (Noord-Holland)
8.61
2
Oorlogsmuseum (Noord-Brabant)
8.57
3
Nederlands Openluchtmuseum (Gelderland)
8.56
4
Marinemuseum (Noord-Holland)
8.52
5
Het gevangenismuseum (Drenthe)
8.51
6
Kröller-Müller Museum (Gelderland)
8.50
7
Paleis Het Loo (Gelderland)
8.31
8
Kaap Skil Museum van Jutters & Zeelui (Noord-Holland)
8.20
9
Herinneringscentrum Kamp Westerbork (Drenthe)
8.17
10
Het Spoorwegmuseum (Utrecht)
8.06

ZZM_Locaties_Urker-Bult-met-bewoners_Frank-Bedijs-klAlgemeen directeur Stephan Warnik is blij met de prijs: “Fantastisch dat de goede reputatie van het museum wordt bevestigd met het winnen van deze Award. We zijn blij dat de hoge bezoekersaantallen gepaard gaan met een zeer goede waardering. Prachtig dat mensen het museum via Zoover kunnen beoordelen om zo toekomstige bezoekers te inspireren.”
Afgelopen jaar won het Nederlands Openluchtmuseum nog de Zoover Award voor beste museum van Nederland. Het Zuiderzeemuseum werd toen tweede.

De verkiezing
De ranglijst komt tot stand door de gemiddelde score per museum over 2013 te rangschikken. Alleen musea met een representatief aantal beoordelingen komen in aanmerking voor een plaats in de top-10.

Dit is het tweede jaar dat Zoover de beste musea van Nederland bekend maakt. Naast de Zoover Award voor beste museum zijn er ook prijzen voor beste attractiepark en dierenpark. Dit jaar won de Efteling de prijs voor beste Attractiepark en ging Safaripark Beekse Bergen er vandoor met de winst in de categorie Dierenparken.
Donderdag 19 december zal de beste Wellness van 2013 bekend worden gemaakt.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Bron: persbericht Zoover

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *