Wordt nieuwe wetgeving waterkwaliteit de nekslag voor kleine zwembaden?

In het Volkskrantartikel ‘Financiële strop dreigt voor kleine zwembaden vanwege verhoging kwaliteitseisen’, vraagt Sportfondsen Nederland aandacht voor de gevolgen van geplande nieuwe wetgeving voor zwembaden. Volgens technisch coördinator Henk Meyer kunnen de huidige plannen zorgen voor een financiële strop voor kleinere baden.

Kostenstijging dreigt
In het wetsvoorstel zoals dat nu op tafel ligt wordt het zwemwater vanaf 2021 gecontroleerd op 16 parameters. Nu zijn dat er nog zeven. Meyer: “De extra kosten voor de controle komen te liggen bij de exploitanten. Met name voor de kleinere zwembaden worden die kosten relatief hoog. Wij hebben berekend dat campings en bungalowparken gemiddeld rekening mogen houden met € 1200 extra kosten per jaar. Voor sauna’s en wellnesscomplexen verwachten we een extra rekening van € 2100 per jaar.”

Lees het hele artikel op Volkskrant: Financiële strop dreigt voor kleine zwembaden

…maar het is nog niet zover
Volgens Teun van Etten van zwembad branchevereniging WiZZ is het van belang om de ontwikkelingen in de gaten te houden: “De realisatie van deze wetgeving loopt al een tijdje en de ingangsdatum is al diverse malen uitgesteld. Deze staat nu op 2021. We zitten als branchevereniging aan tafel bij de beleidsmakers en praten mee. De nieuwe wet is bedoeld om de zwemmers te verzekeren van een goede waterkwaliteit. Daar staan wij ook helemaal achter. Waar wij voor pleiten is om een goede balans te vinden tussen effectieve controles en behapbare kosten.”

Zwembadvereniging WiZZ is vorig jaar afgesplitst van de RECRON. Bij WiZZ zijn vooral openbare zwembaden, niet in beheer bij overheden, aangesloten. De grootste pijn in de nieuwe wetgeving ligt bij de kleinere zwembaden, die voor een groot deel niet bij WiZZ zijn aangesloten. Denk daarbij aan hotels, campings en bungalowparken.

Meer informatie: www.wzz.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *