WOII toerisme in Rivierenland krijgt nieuwe impuls

In de regio Rivierenland is het nieuwe initiatief Sky of Hope gestart op het vlak van herinneringstoerisme. Het doel van dit project is om aandacht te vragen voor de onderbelichte geschiedenis van de zware luchtgevechten boven Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief kan een grote impuls krijgen door een miniserie over dit onderwerp die in ontwikkeling is voor het tv-kanaal van HBO.

Namen van slachtofers, (foto RBT Rivierenland)
Initiatiefnemer Peter den Tek legt uit wat de achtergrond is van de titel Sky of Hope: “Als mijn vader over de oorlog vertelde noemde hij altijd de overvliegende geallieerde bommenwerpers die dag en nacht aanvallen uitvoerden op Duitsland. De ronkende motoren waren het enige geluid van hoop; hoop dat door de opoffering en inzet van al die ontelbare jonge vliegeniers hoog in de lucht de oorlog voor Nederland spoedig zou eindigen.”

De bommenwerpers maakten voor hun navigatie gebruik van de grote rivieren. In recente jaren zijn er, mede op initiatief van Peter den Tek, resten van vliegtuigen geborgen in de gemeenten Giessenlanden en Lingewaal. In beide gevallen zijn de slachtoffers herdacht in aanwezigheid van nabestaanden uit het Verenigd Koninkrijk en Nieuw-Zeeland. De bergingsoperaties hebben geleid tot (hernieuwde) interesse in wat er zich boven Nederland heeft afgespeeld.

Peter den Tek heeft daarop het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland en Brederode Advies bij het project betrokken. Om het onderwerp uit te diepen, is op 18 en 19 december een korte studiereis naar Lincolnshire gemaakt waar vele van de bommenwerpers in de oorlog opstegen. In deze regio zijn talloze interessante plaatsen die door vele mensen worden bezocht, wat een belangrijke bijdrage levert aan het toerisme. Tijdens dit werkbezoek werd duidelijk dat er met dit thema reële kansen zijn om internationale toeristen te trekken.

Tijdens de trip is contact gelegd met Lincoln Council, Visit Lincoln en het nieuwe International Bomber Command Centre (IBCC). Deze partijen zijn enthousiast over Sky of Hope en willen het initiatief graag introduceren in het Europese netwerk, essentieel voor het welslagen van het project in de toekomst. De samenwerkende partijen verwijzen over en weer naar elkaar, ontsluiten zo informatie en relevante plaatsen en stimuleren daarmee het bezoek.

Voorlopig staat Sky of Hope nog in de kinderschoenen, maar de potentie is groot. Het IBCC heeft bijvoorbeeld alleen al een bereik van zes miljoen geïnteresseerde personen in onder meer Engeland, Canada, de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland. Overlevenden en nabestaanden willen graag de plaatsen bezoeken waar vliegtuigen zijn neergestort en piloten zijn begraven. Sky of Hope kan in deze behoefte voorzien en is daarom uitdrukkelijk bedoeld als internationaal.

In de aankomende maanden zullen de projectpartners van Sky of Hope relevante partijen bij het initiatief betrekken. Hieronder bevinden zich in ieder geval de provincie Gelderland en ondernemers en overheden in de regio Rivierenland. Op den duur willen de initiatiefnemers vele partijen de kans bieden om deel te nemen, ook in aansluitende regio’s. Dit stuk van de oorlog leeft enorm onder inwoners en mensen uit andere landen, hetgeen Sky of Hope zo geschikt maakt voor toerisme.

TV-serie over luchtgevechten
De TV-miniserie ‘The Mighty Eight’, waarbij Steven Spielberg en Tom Hanks betrokken zijn, werd al in 2014 met een teaser aangekondigd. In maart 2017 bleek dat er daadwerkelijk is begonnen met de voorbereidingen voor de opnames. Het is bekend dat locaties die in populaire series voorkomen daar vaak ook op toeristisch vlak van meeprofiteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *