Winkelstraat Groningen wordt verlengstuk museum

Een bijzonder concept in Groningen brengt archeologie en retail bij elkaar. Archeologische vondsten uit bouwplaatsen in de stad worden tentoongesteld in de etalages van winkels, cafés en restaurants in het oostelijk deel van de binnenstad. Zo is de stad een attractie rijker en komt archeologie bij een bredere doelgroep onder de aandacht.

Groningen, 10 januari 2012. Enkele vitrines in de zaken die meedoen met de actie "Verborgen schatten". De vitrine bij het Broodjeshuis in de Poelestraat. Foto: Jan Zeeman
Groningen, 10 januari 2012. Enkele vitrines in de zaken die meedoen met de actie “Verborgen schatten”. De vitrine bij het Broodjeshuis in de Poelestraat. Foto: Jan Zeeman
Er worden onder meer schoenen, kleding, muziekinstrumenten, huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en speelgoed tentoongesteld. De vondsten komen uit verschillende tijdperken, variërend van 1100 jaar v. Chr. tot de negentiende eeuw. De oudste geëxposeerde objecten zijn een dolk en vuursteen uit de late bronstijd (1100 – 800 v. Chr).

Al tientallen jaren vinden stadsarcheologen bijzondere vondsten op bouwplaatsen in en om de stad Groningen. En met de komst van het Groninger Forum is er een goede vindplek voor opmerkelijke vondsten bijgekomen. Deze vondsten liggen meestal in de gemeentelijke depots. In het kader van het programma ‘Groningen Vernieuwt’ worden deze tentoongesteld bij zestien ondernemers in de binnenstad oost. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk en gratis.

De tentoongestelde vondsten hebben verbinding met de winkel waarin ze liggen. In een muziekwinkel zie je bijvoorbeeld een koperen fluitje uit de 17e eeuw en een kinderschoen of mantelspelden uit de 16e eeuw worden getoond in kledingzaken. In een fietsenwinkel is een eikenhouten wagentje uit de 17e eeuw te bewonderen.

De tentoonstelling is te bekijken via een route langs deelnemende binnenstadsondernemers. De ‘schatkaart’ met de route is gratis af te halen bij het VVV kantoor en het Informatiecentrum op de Grote Markt, bij deelnemende ondernemers, of te downloaden van de website www.groningenvernieuwt.nl. De route gaat langs de Poelestraat, de Nieuweweg en de Sint Jansstraat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *