Waterliniemuseum Fort Vechten vol interactieve opstellingen

Afgelopen weekend is het Waterliniemuseum in Fort Vechten (Bunnik) voor het publiek open gegaan. Er zijn opvallend veel moderne technieken gebruikt om de verhalen over te brengen. Het publiek krijgt daarbij vaak een actieve rol. We namen eerder al een kijkje bij het museum in aanbouw. Nu is goed te zien hoe het publiek de nieuwe expositie in de praktijk ervaart.

Het openingsweekend van Waterliniemuseum Fort bij Vechten heeft ruim 3.500 bezoekers getrokken. In het nieuwe museumgebouw kom je in een interactieve ontdekkingstocht van alles te weten over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt (prins) Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen. Via en polsbandje kunnen diverse installaties worden gekoppeld an je persoonlijke gegevens. Er zijn in het museum diverse technieken toegepast. Een beeldimpressie:

Middenin dit bijzondere museumgebouw, ontworpen door architect Anne Holtrop, vind je een 50 meter lange openlucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als deze onder water wordt gezet, kun je zelf ervaren hoe de linie werkt. Binnenin het museum kun je met een virtual reality-bril op over de waterlinie vliegen en zien wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Verder besteed het museum in diverse tentoonstellingsonderdelen o.a. aandacht aan ‘de Romeinse tijd’ (Castellum Fectio), de natuur op het fort (eigendom van Staatsbosbeheer), ‘de bouw van het fort’ en ‘het leven van soldaten in de eerste wereldoorlog’.

Verder op Fort Vechten
Het waterliniemuseum is niet het enige bezoekbare object op het fort. Het gehele fort is als natuurgebied vrij toegankelijk. In dit buitengebied is ook een horecaloods geopend die veel werkt met zelfgemaakte producten. De mensen die een tokkelbaan exploiteren (twee inmiddels) doen dat tot nu toe exclusief voor groepsuitjes, maar kiezen er de komende weken voor om, als experiment, ook op woensdagmiddag en zondagmiddag open te gaan voor individuele recreanten. “Even kijkt hoe dat loopt en of er belangstelling is”. Ook het wijnhuis en bierhuis in het fort richten zich op groepen en evenementen. Diverse ruimtes in het fort zijn af te huren voor evenementen en feesten. Tijdens de opening waren er ook twee groepen met living historie actief: de Romeinen en een soldatenkamp uit de eerste wereldoorlog. Voor hen blijkt dit ook een prachtige locatie voor hun hobby. Ook een VVV kantoor heeft een eigen plek gekregen in een nieuw gebouw en de locatie staat aangegeven als Toeristisch Overstap Punt (TOP)

Meer informatie: www.waterliniemuseum.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *