Voorstel voor recreatieve groei- en krimpgebieden op de Utrechtse Heuvelrug

In navolging van de Veluwe willen de RECRON en Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) ook op de Utrechtse Heuvelrug een vorm van groei- en krimpbeleid introduceren. Daarbij worden kwetsbare gebieden ontzien, maar kijkt men ook naar ontwikkelmogelijkheden voor de recreatie. De voorstellen hebben beide partijen omschreven in het rapport: ‘Resultaat Project Natuurlijke Verblijfsrecreatie Utrechtse Heuvelrug’

De NMU en de RECRON hebben begin 2010 het initiatief genomen voor het project “Natuurlijke Verblijfsrecreatie Utrechtse Heuvelrug”, met als hoofddoel het ontwikkelen van een integrale visie voor de verblijfsrecreatieve sector en de sector natuur en landschap voor de Utrechtse Heuvelrug, waarbij voor beide sectoren kwaliteitswinst wordt gemaakt.

Enkele conclusies:

Groei- en krimp zonder zonering
Voorgesteld wordt een eigen Utrechtse aanpak op te stellen: een groei- en krimpbenadering voor de hele Utrechtse Heuvelrug, zonder dat daarbij sprake is van een zonering, maar waarbij gewerkt wordt met een set van criteria waarmee op ad hoc-basis een ruimtelijke afweging per bedrijf gemaakt kan worden. De criteria zijn nodig voor zowel het honoreren van de krimp als de groeiwensen. Het opstellen van de criteria vraagt dan ook grote zorgvuldigheid, evenals het toepassen ervan. Hiertoe dienen speciale commissies in het leven te worden geroepen en duidelijke protocollen vastgesteld.

Meetbaar maken
Het is zeer de vraag of het lukt om in een beperkt gebied op de goede locaties voldoende krimphectares te realiseren om in de groeibehoeftes van recreatiebedrijven in hetzelfde gebied te voorzien. Daarnaast is geconstateerd dat kwalitatieve natuurwinst binnen een groei en krimp-aanpak waardevol is maar moeilijk te wegen. Het heeft dan ook ieders voorkeur een methodiek te ontwikkelen die voor het hele Utrechtse deel van de Heuvelrug kan werken, en kwantitatief van aard is.

De saldobenadering lijkt goed toepasbaar voor de groei- en krimpmethodiek.

Krimpbedrijven
Bij de uitvoering van de methodiek worden de verblijfsrecreatiebedrijven op de Utrechtse Heuvelrug (gelijktijdig of gefaseerd) op de hoogte gebracht van een saneringsregeling. Bedrijven die willen stoppen kunnen zich hiervoor melden. De keuze voor de bedrijven die daadwerkelijk worden aangekocht vindt plaats op basis van de nader vast te stellen criteria. Uitgangspunten hierbij zijn:
– Krimp van bedrijven vindt plaats op vrijwillige basis
– Krimp wordt ingezet bij bedrijven op plaatsen waar voldoende natuurwinst te halen is. Dit is afhankelijk van o.m. de ligging, de, afname van de verstoring, de potentiële waarde van het heringerichte terrein, waaronder de aaneengeslotenheid en robuustheid.
– Krimp vindt in eerste instantie plaats bij solitair in de natuur gelegen bedrijven
– Ook dagrecreatieve terreinen komen voor krimp in aanmerking.

Groeibedrijven
Voor bedrijven met groeiplannen geldt dat deze zich ook kunnen zich melden. De keuze van bedrijven die mogen groeien vindt plaats op basis van de nader vast te stellen criteria. Uitgangspunten hierbij zijn:
– Groei is bij voorkeur mogelijk voor de versterking van (potentieel) vitale bedrijven. Kwaliteitsverbetering staat voorop
– Groei wordt ingezet voor met name toeristische verblijfsrecreatie (toeristische verhuur van overnachtingsmogelijkheden). Permanente bewoning moet worden tegengegaan
– Groei wordt niet ingezet bij bedrijven gelegen in gebieden met hoge natuurkwaliteit
– Als er meer uitbreidingsplannen zijn dan er aan groeiruimte beschikbaar is, zal de kwaliteit van het uitbreidingsplan een belangrijke rol spelen in de afweging welke plannen door kunnen gaan en welke niet.
– Ook dagrecreatieve terreinen komen voor groei in aanmerking.

 

Bekijk het hele rapport op www.nmu.nl (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *