Vlaamse kust bevestigt status als topbestemming voor Belgen

De toeristische sector aan de Vlaamse Kust kijkt terug op een goede zomer. De cijfers van het provinciebedrijf Westtoer bevestigen dat vooral de tweede helft van augustus een topperiode was. Ook september wordt mede dank zij het goede weer een sterke toeristische maand. “Meer en meer Belgen kiezen ook dit jaar voor een vakantie aan de Kust.

goede-zomer-2016Het aantal buitenlandse toeristen is gedaald. De Kust noteerde deze zomer 6,2 miljoen dagtoeristen, een status quo met vorig jaar”, aldus Franky De Block, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Het groeiend aantal Belgische (verblijfs)toeristen is een positieve evolutie. Tachtig procent van het aantal vakantiegangers aan de Kust zijn Belgen. “De toeristische sector en Westtoer doen grote inspanningen om de Kust in het binnenland te promoten. De Kust is meer dan ooit een bestemming voor de vier seizoenen. Ook bij de korte vakanties in de zomer kiezen meer en meer Belgen voor de Kust. Toekomstgericht blijven de Belgische vakantiegangers een belangrijke doelgroep”, aldus Franky De Block.

6,2 miljoen dagtoeristen
In de zomervakantie van 2016 kwamen 6,2 miljoen toeristen op daguitstap naar de Kust. Dit is ongeveer evenveel als vorig jaar, en komt overeen met het gemiddeld aantal dagtoeristen in juli en augustus van de laatste 10 jaar. Augustus was de beste maand met 3,2 miljoen dagtoeristen. In juli kwamen 3 miljoen toeristen voor een dagtrip naar de Kust. Vooral rond het weekend van 21 juli kozen veel toeristen voor een dagje aan zee.

Het was een goede zomer aan de Kust op het gebied van zonneschijn: gemiddeld was er per dag meer dan 9 uur zon. Dit is 100 minuten meer dan in 2015. In het binnenland was er daarentegen gemiddeld 6 uur en 21 minuten zon per dag in juli en augustus. Dit heeft zich niet vertaald in een record aantal dagtoeristen aan de Kust. Blijkbaar baseren toeristen zich op het weer bij hen thuis. Samen met vele partners wil Westtoer het specifieke kustweerbericht nog beter promoten.

4% meer overnachtingen in vakantiewoningen
De verhuurkantoren noteerden in de zomervakantie 1% meer boekingen van vakantiewoningen. Samen genereerden deze boekingen 4% meer overnachtingen. Zowel juli als augustus tonen een toename in vergelijking met vorig jaar. De positieve evolutie is vooral merkbaar bij de Belgen (+4%), met de sterkste stijging op de Waalse markt. De Belgische markt staat in voor bijna 90% van alle overnachtingen.

Hotels: meer Belgen, minder buitenlandse gasten
Traditioneel is de bezettingsgraad van hotels aan de Kust hoger in augustus dan in juli. In 2016 blijft dit zo. Deze zomer haalden de hotels een gemiddelde bezettingsgraad van 77% in juli en 81% in augustus. Globaal registreren de hotels deze zomer 2% minder overnachtingen. De daling is enkel merkbaar op de buitenlandse markten. De Belgische markt scoort goed (+3% in overnachtingen).

Na het minder goede weer in het voorjaar heeft de kampeersector een eerder matig hoogseizoen genoteerd. Het aantal overnachtingen op kortkampeerplaatsen daalt met 4%. Op de belangrijkste markten, België (-1%) en Nederland (+1%), houden de campings stand. Vooral bij de andere herkomstlanden (Duitsland) is een daling vastgesteld. Vakantieparken & -centra noteren 2% minder overnachtingen.

Attracties en musea
Deze zomer hebben de attracties en musea samen minder bezoekers ontvangen (-4%). De heropening van het Zwin Natuurpark zorgde met 45.000 bezoekers in juli en augustus voor goede cijfers. Maar de Mercator in Oostende is door renovatie tijdelijk niet te bezoeken. Ook andere attracties hebben door omstandigheden minder bezoekers genoteerd. In juli bleef het aantal bezoekers status quo. In augustus daalde het aantal bezoekers met 6%.

De zomercijfers van Westtoer over het verblijfstoerisme komen tot stand dankzij een samenwerking met een steekproef van logies, CIB en FOD Economie. Voor de cijfers rond dagtoerisme baseren we ons op een model dat tot stand kwam met de steun van AWV (Agentschap Wegen en Verkeer), het Verkeerscentrum en NMBS. Deze resultaten kaderen binnen het ‘KiTS’-project van Westtoer, met steun van de kustgemeenten en de provincie West-Vlaanderen.

Bron en meer informatie:
www.westtoer.be
Rapport Kusttoerisme in cijfers (pdf)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *