Veel verdrinkingen op plekken zonder toezicht

Reddingsbrigade Nederland pleit voor een landelijke registratie van zwemongevallen in open water, om steeds beter te kunnen beoordelen hoe deze kunnen worden voorkomen. Er werden dit jaar al 182 mensen uit een levensbedreigende situatie gered. Zorgelijk is dat in de eerste weken van de zomervakantie al 4 mensen omkwamen bij een zwemongeval. Dit gebeurde op plaatsen waar geen gekwalificeerd toezicht van de reddingsbrigade is.

strandDe Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 1.417 keer in actie. 54 keer was dat voor een redding uit een levensbedreigende situatie. In totaal komt het aantal hulpverleningen in de zomerperiode tot nu toe op 4.151, een gemiddelde van ruim 1.000 hulpverleningen per week.

De Reddingsbrigade signaleert al jaren een trend van toenemende aantallen ernstige ongevallen, met name als gevolg van afnemende zwemvaardigheid. Vorig jaar was sprake van een tragisch dieptepunt met 19 dodelijke zwemongevallen. Directeur Raymond van Mourik spreekt van een ‘sluipende ramp’. ‘Hoeveel dodelijke slachtoffers zijn er nodig voor we maatregelen nemen om de veiligheid van zwemlocaties en de zwemvaardigheid actief te gaan verbeteren?’ Hij pleit daarom in de eerste plaats voor een landelijke registratie van alle ongevallen, zodat cijfers meer duidelijkheid geven over locaties, oorzaken en omstandigheden waardoor (dodelijke) zwemongevallen plaatsvinden. ‘Daarmee kan ook beter onderbouwd worden welke preventieve maatregelen nuttig en effectief zijn’, aldus Van Mourik.

Meer informatie: www.reddingsbrigade.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *