Vara Kassa zet milieukeurmerken toerisme op een rijtje

Consumentenprogramma Vara Kassa deed onderzoek naar duurzame vakanties. Er zijn inmiddels diverse keurmerken op de markt, maar wie controleert deze keurmerken? Lector duurzaam toerisme Paul Peeters is kritisch op de voorwaarden van de milieukenmerken.

Peeters: “Vier van de vijf keurmerken richten zich alleen op de accommodatie en niet zozeer op de duurzaamheid van de reis. Slechts 15% van de totale toeristische milieubelasting vanuit de accommodatie. Het belang van groen slapen is dus een heel klein deel van het duurzaam toerisme. Het grootste deel (75 tot 95%) is te halen uit het vervoer naar de bestemming en terug. Daar kijken deze keurmerken dus niet naar.”

In het programma Kassa worden vier labels onder de loep genomen: Travelife, Ecolabel, Green Key en Green Globe.

Get Microsoft Silverlight Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk het hele verslag op de pagina van Vara Kassa

Eén reactie

  1. Goed om te zien dat VARA’S Kassa aandacht besteedt aan de stand van duurzaam toerisme in (en buiten) Nederland. Duurzaam toerisme in Nederland blijkt nog in de kinderschoenen te staan. Dat kan dus beter! Wel wordt duidelijk dat de vrijetijdssector zich bewust(er) wordt van de gevolgen van toerisme en recreatie, en hoe we kunnen voorkomen dat we natuur en milieu te veel belasten met onze vrijetijdsactiviteiten. Kleine en grote ondernemers kunnen veel doen om ongewenste neveneffecten te voorkomen of te minimaliseren. Het verbaast me dat er niet meer (positieve) reacties op dit programma zijn gepost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *