Utrecht krijgt een ‘Playlab’; where art meets science

Het stationsgebied van Utrecht wordt op dit moment grondig heringericht. Ook leisure-ontwikkelingen krijgen hierin een plek. Onlangs won ontwikkelconsortium G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten met het plan ‘Wonderwoods’ een tender om een deel van het gebied opnieuw in te richten. Het plan omvat ook de publieksfunctie Playlab, dat een beleving biedt op het snijvlak van technologie (virtual reality en 3D) en beeldende kunst voor jong en oud.

Technologie, spelen en kunst
Playlab is een nieuw concept dat in de brochure wordt omschreven als: “Een indrukkwekkende ontdekkingstocht voor alle zintuigen met de nieuwste technologie. Een feest voor de bezoeker, welkom bij Playlab. Playlab danst op de grenzen van de kunst, het schudt aan de grondvesten van galerie en museum; want wat is dat eigenlijk; een tentoonstelling? Bij Playlab is dat meer dan langs wat ingelijste foto’s wandelen. Het is een totaalervaring voor jong en oud. Dit maakt Playlab dan ook aantrekkelijker dan de doorsnee expositie. Alles ademt spel; en wat er gebeurt als je een mix maakt van kunst, technologie en populaire cultuur.”

Publiekstrekker
De ontwikkelaars verwachten dat er in de eerste jaren ongeveer 250.000 bezoekers op Playlab zullen afkomen, tot ongeveer 400.000 in de jaren erna. De ontwikkelaar ligten toe: “De bezoekers kunnen kennismaken met verschillende installaties, voorzien van nieuwe technologie. Ook zal er jaarlijkse een grote installatie worden gepresenteerd, gericht op het grotere publiek, waarbij altijd de nieuwste technologische ontwikkelingen in het werk zijn geïntegreerd. Hoe bekender Playlab wordt, hoe meer nieuwe bezoekers het naar Utrecht zal lokken. ”

Er is aan de gemeente Utrecht toegezegd dat Playlab voor een periode van tenmiste 15 jaar wordt geexploiteerd. Binnenkort wordt er meer bekend gemaakt over nadere invuling van de exploitatie van project Playlab. We houden u via deze website graag op de hoogte.

Over Wonderwoods
Het plan Wonderwoods omvat twee torens van 90 en 70 meter hoog waarin plaats is voor wonen, werken, ontspanning en vermaak. In Wonderwoods komen koop- en huurwoningen voor verschillende doelgroepen, waaronder woningen voor mensen die werkzaam zijn in de publieke sector, en atelierwoningen. Verder komt er ruimte voor kantoor, gezonde horeca, fitness/yoga, kleinschalige winkels, educatie, inpandige fietsenstallingen, een kleine parkeergarage en de publieksfunctie Playlab. Rekening houdend met de voorbereidingen en de planologische procedures kan in 2019 de eerste paal de grond in en is Wonderwoods in 2022 klaar voor gebruik. Wonderwoods een project is van G&S Vastgoed en KWP. G&S Vastgoed is 70% onderdeel van VolkerWessels, KWP 100%.

Meer informatie: www.volkerwessels.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *