Toiletinspiratie bij verkiezing ‘Het mooiste toilet’

Het mooiste toilet van Nederland is te vinden in hotel restaurant W-Amsterdam. Volgens de jury van de verkiezing ‘Het Mooiste toilet’ is dit unaniem het mooiste toiletconcept om een omweg voor te maken.

De jury beoordeelde de deelnemende toiletten op onder andere toegankelijkheid, gemak, functionaliteit, hygiëne, originaliteit, uitstraling en design.

Jurylid Michael Bartelet: “Nu het weer beter gaat met Nederland lijkt er meteen ook meer aandacht gegeven te worden aan wat vaak doorgaat voor ‘het kleinste kamertje’. En terecht, want waarom zou je je restaurant of hotelkamers alle aandacht geven om juist deze ruimte – die iedereen wel een keer bezoekt – als het ware te vergeten. Maar met de wc’s kun je indruk maken door een afwijkend of origineel concept te komen. Ze kunnen het onderwerp van gesprek worden en een positieve uitstraling hebben op de totale beleving.”

Hoe kom je in aanmerking voor deze prijs? Bartelet: “Op de eerste plaats moet het natuurlijk hygiënisch, fris en schoon zijn. Het moet ook ‘beter dan thuis’ voelen. Wij laten altijd uitstraling, design, functionaliteit, en de mate van beleving meewegen. Uiteindelijk valt onze keuze op een toilet waar je als het ware een blokje voor om loopt.”

Het WC-concept bij W Amsterdam
Verantwoordelijke voor het design van de winnende toiletruimte is architectenbureau Baranowitz + Kronenberg. Alon Baranowitz toont zich aangenaam verrast door de toekenning van de prijs en licht de gedachte achter de inrichting van de ruimte graag toe: “Projecten als het W Amsterdam nemen hun locatie serieus. Aan ons is het dan de taak om die locatie, het historisch centrum van Amsterdam, als een soort onderstroom te verwerken in het ontwerp op plaatsen waar de gast nadrukkelijk en letterlijk in aanraking komt met het hotel. De openbare toiletten schreeuwden als het ware om een ruimtelijke oplossing vanwege het vrij lage plafond van 2,25 meter dat onvermijdelijk een claustrofobisch gevoel opriep. Aan ons de taak om dat gevoel af te zwakken door een meeslepende ervaring te bewerkstelligen die de fysieke grenzen van de ruimte overstijgt. Sterker nog: op deze manier creëerden we een haast grenzeloze ruimtelijke ervaring. Geïnspireerd door de 17e-eeuwse grachtenpanden – met ’s avonds hun prachtige verlichte ramen – komt dit terug in reflecterende oppervlakken en schiepen we een haast oneindig universum van glinsterende Amsterdamse ramen.”

Meer informatie: www.123toilet.nl/mooiste-toilet/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *