Toepassing privacywet nog volop in de aftastfase

Met de nieuwe wet op de privacy hebben mensen meer middelen in handen om hun privacy te beschermen. Dat er in de praktijk nog gezocht wordt naar de juiste toepassing, blijkt wel uit verschillende verhalen van ondernemers die verrast worden of juist een inventieve oplossing bedenken.

Ik wil niet op de foto
Fotografie op publieke plekken, maar ook op bedrijven en festivals, is bijna niet meer weg te denken. Dankzij de mobiele telefoon worden er steeds meer selfies gemaakt en snel verspreid via social media. Het festival Bubbles en Bytes in Bloemendaal is gewend om tijdens het festival foto’s en video’s te maken en te publiceren. De meeste mensen vinden dat leuk. Dankzij de privacywet moest de organisatie dit jaar toestemming vragen aan iedereen die in beeld komt. Er werd een creatieve oplossing bedacht; In de voorwaarden van het festival staat nu dat foto’s en films van mensen die een rode stip op hun voorhoofd zetten, niet worden gepubliceerd. (zie www.nos.nl)

Vingerafdruk privacygevoelig
De afgelopen jaren is het steeds gebruikelijker geworden (en makkelijk) om een vingerafdruk te gebruiken als herkenning. Bijvoorbeeld bij de entree tot een zwembad of attractie. Mag dat nog? Een case van een sportschool op de website autoriteit persoonsgegevens maakt duidelijk dat je als ondernemer wel een alternatief dient te bieden:

Vraag: Mag mijn sportschool mij verplichten een vingerafdruk af te staan?

Antwoord: “Uw sportschool kan u vragen om een vingerafdruk te geven. Bijvoorbeeld voor toegangscontrole. Maar u bent niet verplicht om uw vingerafdruk af te staan.
Uw sportschool heeft geen noodzaak om uw vingerafdruk te verwerken. Uw sportschool mag uw vingerafdruk daarom alleen gebruiken als u hiervoor toestemming geeft.
De sportschool moet u daarbij de mogelijkheid bieden om uzelf op een andere manier te identificeren. Bijvoorbeeld door uw identiteitsbewijs te laten zien of een toegangspas te gebruiken.”

Meer informatie: https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/biometrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *