Steeds meer alleenstaande ouderen

Tot 2025 zal het totaal aantal huishoudens in Nederland met 630 duizend toenemen tot 8,2 miljoen, waarbij het aantal alleenwonenden groeit van 2,8 naar 3,3 miljoen. Drie kwart van deze toename van alleenwonenden komt voor rekening van 65-plussers. In de jaren daarna geldt dat zelfs voor de gehele groei. Dit blijkt uit de huishoudensprognose van het CBS.

singleWeduwen en weduwenaars
Meer ouderen betekent meer weduwen en weduwnaars. Wel schuift de leeftijd waarop men verweduwd raakt geleidelijk op door de stijgende levensverwachting. Het aantal 65-plussers dat in een instelling woont daalt, wat leidt tot extra alleenwonende ouderen. Op de langere termijn zal alleen het aantal eenpersoonshuishoudens nog groeien. In 2060 voorziet de prognose 3,8 miljoen alleenwonenden. Dat betekent dat dan 44 procent van de huishoudens uit één persoon zal bestaan, tegen 37 procent nu.

Groepsreizen?
De gastvrijheidssector heeft over het algemeen weinig gerichte focus om deze groep alleenstaande ouderen te ontvangen. In de promotie-uitingen worden vooral gezinnen en stellen aangesproken. Ook worstelt de vrijetijdsbranche met een goede benadering; want spreek je een single aan op het feit dat ze alleen op stap gaan? Of is een groepsreis waarin singles worden samengebracht, de juiste formule om deze mensen aan te spreken? Het samenbrengen van mensen rondom een zelfde hobby of interesse is ook een kansrijke strategie; die niet per definitie alléén singles hoeft aan te trekken.

Enkele voorbeelden van reis- en horecabedrijven die inmiddels ervaring hebben met de singles als doelgroep:

Fox Vakanties, met het programma: www.singlemaarnietalleen.nl

Kras Singlereizen: www.kras.nl/singlereizen

50 |50 Belmont hotel van het Leger des Heils: Speciale reizen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan

Project ‘Alleen uit Eten‘ van Koninklijke Horeca Nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *