Romeins themapark Noviolocus weer een stap dichterbij

Het Romeins themapark Noviolocus heeft een geschikte locatie gevonden in Millingen aan de Rijn. In de raad van Millingen is het plan behandeld en goedgekeurd. In buurgemeente Ubbergen is men nog niet zo ver. De stichting is ook nog op zoek naar een goede partner voor de horeca.

Natuurlijke uitstraling
Met de firma De Beijer uit Kekerdom, bekend van haar grote assortiment stenen en verhardingsmateriaal, is een erfpachtovereenkomst gesloten voor een terrein aan de Botsestraat in de gemeente Millingen aan de Rijn. De grond is opgespoten tijdens de vroegere zandwinning Biesterveld en het terrein is al deels begroeid. Het ontwerp van het park is zo aangepast, dat aan het terrein zelf maar weinig hoeft te veranderen en de uitstraling heel natuurlijk oogt. Dit heeft als groot voordeel dat de in het gebied wonende dieren hier een plek blijven houden. Je waant je direct in het landschap van toen, het grenst aan de oude zandplas.

Romeins vrachtschip
De stichting streeft ernaar het in Millingen gebouwde Romeinse vrachtschip de Rufia Materna een plaats in het park te geven en in nauwe samenwerking op de Romeinse werf aanvullende schepen te bouwen, zodat dit werk-leer project nog jaren werk heeft. Hoe het er allemaal uit gaat zien?

Dit plan is inmiddels aan de  Colleges van B&W van de gemeentes Millingen aan de Rijn en Ubbergen gepresenteerd, die het initiatief ondersteunen. De bestemming van de grond is nu nog agrarisch / water, maar het is voor landbouw volkomen ongeschikt vanwege de vele hoogteverschillen, de samenstelling van de grond (alleen maar spoelzand) en de diverse ondiepe plassen. Hier wordt niets aan aangepast. Natuurlijk wordt een bestemmingsplanprocedure doorlopen, om de bestemming naar recreatief te veranderen. Het terrein heeft trouwens al eerder een recreatieve bestemming gehad, maar die is vervallen omdat er geen concreet plan beschikbaar was.

Volgende stappen
Initiatiefnemer Robert Wimmers is al enkele jaren met de plannen van Noviolocus bezig, maar ziet nu de realisatie dichterbij komen: “We zijn nu nog heel concreet op zoek naar een goede partner voor de horeca. En dan bedoel ik dus een partner die erin wil investeren, want we gaan de horeca niet uit handen geven. Tijdspad is afhankelijk van wanneer we de zaak financieel op orde hebben. Vanaf dat moment volgt de bestemmingsplanprocedure van 6 maanden tot 1.5 jaar; afhankelijk van bezwaar en beroep. De erfpacht is wel rond. Dat heeft trouwens wel even geduurd.”

Meer informatie: www.noviolocus.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *