Recron blikt kritisch terug op De Floriade

Recron regiomanager Frank Verkoijen blikt in een open brief kritisch terug op de Floriade; zeker nu blijkt dat er ook nog een restschuld achterblijft. Wie gaat dat betalen? Venlo heeft al besloten om de toeristenbelasting te verhogen. Met het opinieartikel wil Verkoijen graag een discussie aanzwengelen en vraagt ondernemers om hun mening naar hem door te sturen. 

Opinie artikel over de Floriade:

Floriade Earth Walk

De Floriade kent voorlopig een verlies van 9 miljoen euro. Bestuurders in de regio kijken vooral naar de Floriade-organisatie, want daar zou het niet goed zijn gegaan. De  Floriade zelf kijkt vooral naar Venlo Greenpark om de verliezen mee te nemen in de opzet van een nieuw bedrijventerrein. Zo kijkt iedereen naar elkaar. Er is niemand die zich afvraagt of we van te voren niet beter hadden kunnen inschatten dat het wel een erg risicovol project zou zijn. Want dat was het namelijk wel.

Het toeristische bedrijfsleven in Noord- en Midden Limburg is nooit betrokken geweest bij de besluitvorming rond de komst van de Floriade. Dat is een politiek proces geweest waarbij er geen structureel overleg is geweest met bijvoorbeeld RECRON, als belangenorganisatie van de Noord-Limburgse campings en bungalowparken. Waarom zou men ook? De Floriade zou immers goed zijn voor het toerisme omdat we er ‘Noord-Limburg mee op de kaart zouden zetten’. Iedereen zou mee profiteren.  Dat was ergens rond 2005.

Nu zijn we 7 jaar verder en hebben we de Floriade achter de rug. Staat de regio nu op de kaart? Welke kaart trouwens? Ik heb al heel wat bestuurders horen roepen dat ze ‘hun stad of regio op de kaart gaan zetten’ maar er heeft mij nog nooit iemand kunnen uitleggen wat ze ermee bedoelen.  Er zijn maar twee partijen die een regio of stad op de kaart kunnen zetten en dat zijn de inwoners zelf (zoals het Dickensfestival Deventer op de kaart heeft gezet) en dat is het bedrijfsleven.

Het zijn de campings en bungalowparken die Noord-Limburg ‘op de kaart zetten’, niet een tijdelijk eenmalig evenement als de Floriade. Het is een utopie om dat te denken, maar helaas wordt het telkens weer opnieuw gebruikt om een project er doorheen te drukken.  Toeristen die naar Noord-Limburg komen kiezen voor een bepaald type produkt zoals een weekendje weg in een bungalow of een tweeweekse vakantie met de caravan of een tent. Vervolgens kiezen ze daar een camping of bungalowpark bij dat voldoet aan hun wensen, waarbij de prijs steeds meer de doorslaggevende factor is. En dat die camping dan toevallig in Noord-Limburg ligt, nemen ze op de koop toe.  Maar dat daar in 2012 de Floriade is (geweest) zal ze werkelijk waar een zorg zijn.

De toeristische sector zit inmiddels wel al twee jaar met de rekening: gemeente Venlo heeft bijvoorbeeld de Floriade aangegrepen om de toeristenbelasting fors te verhogen (van € 1,10 naar € 1,32). Gelukkig zou het een tijdelijke maatregel zijn die na de Floriade teruggedraaid zou worden. Maar wat gebeurt er? Juist: een jaar na de verhoging in 2010 besluit de gemeente Venlo in 2011 om na de Floriade de toeristenbelasting niet weer te verlagen, maar juist nog verder te verhogen!  Ondertussen regent het klachten bij de balies van onze campings omdat een gezin met drie kinderen in Venlo bij het afrekenen geconfronteerd wordt met een extra kostenpost van € 6,60 per nacht!

Het geld dat via de extra toeristenbelasting opgehaald werd in Venlo werd overigens in een apart potje gestopt om er Floriade projecten mee te financieren.  Ook hier stond het toeristische bedrijfsleven weer buitenspel:  de sector kon wel tienduizenden euro’s extra afdragen aan de gemeente maar had op geen enkele wijze inspraak in de besteding van de middelen. Het geld is onder andere gebruikt om stadstuintjes in de binnenstad van Venlo mee te financieren. De stadstuintjes in de binnenstad zijn dus rechtstreeks betaald door de toerist!  Ongelofelijk maar waar!

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat bestuurders, als ze eenmaal een groot project zoals de Floriade binnen willen halen, zich niets aantrekken van de gevolgen van hun besluit voor anderen.

Nu de Floriade op een verlies dreigt uit te draaien, vind ik het niet netjes de bal bij de organisatie neer te leggen. De Floriade als evenement was goed georganiseerd, maar de risico’s waren gewoon te groot. Dat vermoeden had iedereen al vooraf maar het is niemand gelukt de rijdende trein tijdig tot stoppen te krijgen.

Heeft de Floriade de regio dan helemaal niks goeds gebracht? Zeker wel, er is flink geïnvesteerd in de infrastructuur in en rond Venlo: bouwbedrijven, architecten, hoveniers en aannemers hebben er wel bij gevaren en ook de hotelsector heeft goed gedraaid. Maar ik ben er van overtuigd dat als de toeristische sector in Noord-Limburg vooraf gevraagd was naar hun mening over de komst naar de Floriade in relatie tot de financiële risico’s en het verhogen van de toeristenbelasting, dat menig ondernemer de Floriade liever in de Randstad had gelaten. Want wat gaat er nu gebeuren? Het financiële gat moet worden gedicht en iemand moet hier voor opdraaien. De OZB zal niet buiten schot blijven, maar wat is makkelijkere prooi dan opnieuw de toeristenbelasting verder te verhogen? Toeristen zijn immers geen stemmers.  De toeristische sector krijgt waarschijnlijk weer de rekening gepresenteerd, maar wat zeuren we nou? Noord-Limburg staat toch op de kaart? Welke kaart trouwens?

RECRON, Frank Verkoijen
Frank Verkoijen verneemt graag uw mening: verkoijen@recron.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *