Pairi Daiza door Zoosite verkozen tot mooiste dierenpark van de Benelux

Pairi Daiza, in het Waalse Cambron, won dit jaar in twee categorieën een Zoosite Award. De dierentuin mag zich als eerste Belgische tuin de “Mooiste Dierentuin van de Benelux” noemen. In totaal ontving het park 30,16% van de stemmen in deze categorie. Ook in de categorie “Mooiste Nieuwe Verblijf” kreeg Pairi Daiza het grootste aantal stemmen, 33,57%. Het Paleis van Ani, vernoemd naar een eerder in het park overleden, hoogzwangere olifant, werd door de stemmers verkozen boven onder andere het Gorilla Adventure van Ouwehands Dierenpark in Rhenen, Nederland en het Noordzeegebied van het eveneens in Nederland gelegen Dolfinarium.

zoositeawardslogoOrganisatie Zoosite Awards
In de periode van 5 tot en met 20 april konden bezoekers van ZooSite.nl en ZooSite.be hun stem uitbrengen op de in totaal 32 genomineerde dierentuinen in tien categorieën. Met in totaal ruim 10.000 ingezonden stemformulieren gaan de ZooSite Awards 2014 de boeken in als de meest succesvolle ooit. De toevoeging van een Franstalig deel aan de ZooSite website, alsmede de groeiende populariteit van dierentuinen in België, zorgden ervoor dat voor het eerst meer ZooSite Awards naar Belgische dierentuinen gaan dan naar Nederlandse. Er wordt bij de verkiezing onderscheid gemaakt in dierentuinen die wel en geen lid zijn van EZEA; de Europese Dierentuinvereniging

Verdeling van de Awards
De Olmense zoo in Olmen-Balen, België, mag zich onder de dierentuinen die geen lid zijn van EAZA, de Mooiste van de Benelux noemen. Van de tien genomineerden haalde het Vlaamse park de meeste stemmen; 26,38%.

De dierentuinen van Antwerpen, beter bekend als de Zoo en Aquatopia blijven eveneens niet met lege handen achter. Aquatopia, geen lid van EAZA, kende met 31,93% van de stemmen de “Leukste Geboorte van 2014” met de vijftien gitaarroggen.

De Zoo van Antwerpen ontvangt twee ZooSite Awards, Oberon, de kleine brilbeer, werd met 41,05% van de stemmen de “Leukste Geboorte van een Zoogdier”. De komst van twee De Bruijnpademelons, kleine en in dierentuinen zeer zeldzame kangoeroes, trok 33,99% van de stemmen, ruim voldoende voor de tweede award van de Zoo.

In Nederland gingen de prijzen naar Best Zoo, die het “Mooiste Nieuwe Verblijf” bouwde onder de niet leden van EAZA (19,54%), nauw gevolgd door het Madagaskar-aquarium van het openbaar aquarium van Brussel (19,52%) en het jaguarverblijf van Parc Animalier de Bouillon (19,47%).

Dierenpark Zie-Zoo kreeg als eerste dierentuin van de Benelux de zeldzame nevelpanter in haar collectie goed voor de “Leukste Aanwinst” onder niet EAZA leden met 37,61% van de stemmen.

Diergaarde Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin die lid is van EAZA die dit jaar een ZooSite Award ontvangt, de Rotterdamse dierentuin ontving in twee categorieën de meeste stemmen en mag zich daarmee, samen met GaiaZOO, over een periode van zeven jaar de meest succesvolle dierentuin tijdens de ZooSite Awards noemen, met in totaal acht ontvangen ZooSite Awards. De geboorte van stierkophaaien, een primeur voor de 157-jaar oude dierentuin, trok 49,71% van de stemmen in de categorie “Leukste Geboorte van een Niet-Zoogdier”, waarmee de diergaarde de concurrentie ver achter zich liet. Minstens even opvallend mag de 43,20% van de stemmen in de categorie “Meest Innovatieve Dierentuin” genoemd worden. In de zeven edities van de ZooSite Awards werd deze prijs zes keer uitgereikt, waarvan vijf keer aan de dierentuin van Rotterdam, in 2007, 2008, 2009/2010 en 2013 pakte Diergaarde Blijdorp ook al deze prijs.

ZooSite is de grootste dierentuin-informatie website van de Benelux met ruim 50.000 unieke bezoekers per maand.

Meer informatie: www.zoosite.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *