Onderzoek naar gebruik recreatiegebieden om stad

Staatsbosbeheer voert samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek uit naar het gebruik van recreatiegebieden die dicht bij de stad liggen. Het onderzoek betreft het Purmerbos bij Purmerend, Nieuw Wulven bij Utrecht, Almeerderhout in Almere en het Abtswoudse bos bij Delft.

natuurspeelplaats nieuw wulven
Veranderend recreatiegedrag
De gebieden zijn langer geleden ontworpen met een bepaald recreatiegedrag van bezoekers in gedachten. Dit gedrag is echter sterk veranderd, wat betekent dat de inrichting mogelijk toe is aan vernieuwing. Het onderzoek bekijkt voor wie de gebieden destijds ontworpen zijn, wie de huidige bezoekers zijn en hoe zij de gebieden waarderen.
Bezoekersonderzoek

Vereniging Deltametropool en Urban Synergy zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het onderzoek. De komende dagen staan zij met hun mobiele picknicktafel in de 4 gebieden om bezoekers om hun mening te vragen. Met behulp van een fotowedstrijd proberen ze de betekenis van de gebieden verder in beeld te krijgen.

Met het onderzoek wil Staatsbosbeheer de relatie tussen de recreatiegebieden en de bezoeker opnieuw bekijken. Groen rondom de stad is een belangrijk onderdeel van de leefomgeving van de stedeling. Met meer kennis over de behoeften en wensen van de bezoeker kunnen gebieden beter worden ingericht.

Groene metropool
Staatsbosbeheer wil bijdragen aan een aantrekkelijk woon- en vestigingsklimaat in Nederlandse steden. Een groene en gezonde omgeving waar mensen graag wonen, werken en recreëren. Het streven is dat iedere stadsbewoner direct vanuit huis aangesloten is op een groenblauw netwerk dat vanuit de straat doorloopt tot in de recreatie- en natuurgebieden buiten de stad.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/over-staatsbosbeheer/dossiers/groene-metropool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *