Noord-Brabant en Utrecht halen start Vuelta 2020 naar Nederland

Utrecht heeft de smaak te pakken als het gaat om grote wielerevenementen. Na de start van de Tour de France in 2015 komt nu de Spaanse Vuelta naar Utrecht. Dit keer is er sprake van een samenwerking met de provincie Brabant, die ook een deel van het wielerevenement faciliteert.

Volop enthousiasme tijdens de Tour-proloog in Utrecht.
De ploegenpresentatie, de start met een ploegentijdrit en de finish van de tweede etappe zijn in augustus in Utrecht. De tweede etappe start in ’s-Hertogenbosch, de volledige derde etappe trekt door Noord-Brabant met Breda als start- en finishplaats.

De gemeenten Breda, ’s-Hertogenbosch, Utrecht en de provincies Noord-Brabant en Utrecht hebben enthousiast gereageerd op de definitieve toekenning van de grote wielerronde. De betrokken provincies en steden maken van de Vuelta 2020 een feest voor en door inwoners. Niet alleen langs het parcours zelf, maar ook in de aanloop van de Vuelta-start kleuren de steden en provincies rood.

Salida official
Vuelta-directeur Guillén kijkt uit naar de ‘Salida official’ in Nederland. Hij heeft alle vertrouwen in een succesvolle organisatie van het evenement in deze steden en provincies. De gemeente Utrecht vervult hierin een coördinerende rol. In Utrecht en Noord-Brabant leeft de passie voor de fiets. Beide provincies hebben ervaring met (grote) wielerevenementen. Daar komen de cultuurhistorische banden tussen Spanje en Nederland en de keuze voor duurzaamheid als centraal thema bij. Dit was voor de directie van de Vuelta van groot belang om de start in 2020 in Utrecht en Noord-Brabant te laten plaatsvinden.

Het initiatief voor de Nederlandse Vuelta-start kwam van het Business Peloton Utrecht (BPU). Dit is een zakelijk netwerk voor Utrechtse bedrijven en instellingen met een passie voor de wielersport. BPU benaderde begin 2017 de Utrechtse en Brabantse overheden.

Impuls toerisme
Gedeputeerde Pim van den Berg: “Fijn dat het gelukt en vooral fijn dat dit in samenwerking met privaat geld is gelukt. Ik hoop dat de Vuelta een impuls zal geven aan het zakelijk toerisme door veel hotelboekingen tijdens de start. Maar alle ondernemers kunnen natuurlijk een graantje meepikken: dat hebben we ook gezien tijdens de start van de Tour in 2015. Daarnaast is het mooi dat ook duurzaamheid een plek heeft gekregen in de Vuelta. Er komen zogenaamde ecozones, een kort stuk waar de renners hun bidon alleen maar mogen weggooien. Die worden dan gelijk worden opgeruimd. Ook kunnen we een uitwerking maken voor het versnellen van fietsbeleid zoals de snelfietsfietsroute en innovaties in fietsinfrastructuur. Verder is er aandacht voor de aansluiting onderwijs-arbeidsmarkt door veel mensen de kans te geven werkervaring tijdens de start op te doen door bijvoorbeeld beveiligingswerk. Kortom een evenement dat voor de hele provincie goed kan uitpakken!”

Samen financieren
Per 1 januari 2019 start de voorbereiding op de Vuelta 2020 met de inrichting van een projectorganisatie. De Vuelta wordt mogelijk gemaakt door de vijf overheden. Daarnaast is ook de private sector nadrukkelijk betrokken bij de financiering van het evenement. Ook wordt een aanvraag gedaan bij het ministerie van VWS. De Vuelta a España is naast de Giro d’Italia (in mei) en de Tour de France (in juli) één van de drie grote wielerrondes. De Ronde duurt drie weken en start in augustus.

Meer informatie: www.provincie-utrecht.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *