Nieuwe ecozone zorgt voor meer bezoek aan Burgers’ Zoo

Na mooie cijfers van dierentuin Artis, laat nu ook Burgers’ Zoo weten dat zij een uitstekend jaar achter de rug hebben. In het jaar waarin Burgers’ Mangrove officieel werd geopend, passeerden 1.157.868 bezoekers de toegangspoorten. Ten opzichte van 2016 betekent dat een stijging met maar liefst 134.399 gasten (+13%).

Op 12 juli 2017 werd Burgers’ Mangrove officieel geopend: ’s werelds grootste overdekte mangrove met zeekoeien, vlinders, vissen, reptielen en krabben. Burgers’ Mangrove is geïnspireerd op het natuurgebied van 235 vierkante kilometer dat Burgers’ Zoo al ruim 28 jaar samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama succesvol beschermt.

Uit onderzoek onder de bezoekers is gebleken dat de Mangrove zeer goed ontvangen wordt en dat de algehele waardering voor het park significant is gestegen. Daarnaast was het weer vrijwel het hele jaar erg gunstig voor dierentuinbezoek: een strenge winter bleef uit, evenals een tropische zomer. Elke schoolvakantie heeft Burgers’ Zoo een evenement georganiseerd dat qua thema goed bij het Arnhemse dierenpark past en dat heeft gezorgd voor veel extra bezoekers. In de ochtend van 29 juli 2017 waren honderden websitevolgers live getuige van de geboorte van een breedlipneushoorntje in Burgers’ Safari. Helaas vond er op 12 december ook een tragische gebeurtenis in de Safari plaats: tijdens de openingsuren beet de leeuwenman onverwacht één van de drie leeuwinnen dood. Tot slot namen in totaal 240 aquariumexperts uit 28 verschillende landen deel aan de 32ste EUAC Conference (European Union of Aquarium Curators) van maandag 23 tot en met vrijdag 27 oktober 2017 in Burgers’ Zoo.

Conservatie
In 2017 heeft Burgers’ Zoo meer dan een half miljoen euro aan natuurbehoudsprojecten gedoneerd. Al 28 jaar beschermt het Arnhemse dierenpark samen met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama een natuurgebied in Belize van inmiddels 235 vierkante kilometer. Op dit natuurgebied is Burgers’ Mangrove geïnspireerd. Geld dat bezoekers daarnaast bij de uitgang van de Mangrove in de moneyspinners deponeren, komt voor honderd procent bij de natuurbeschermers in Belize terecht. Zo dragen dierentuinbezoekers letterlijk rechtstreeks bij aan natuurbehoud in Midden-Amerika: www.burgerszoo.nl/belize. Burgers’ Zoo heeft zich voor twintig jaar verbonden als belangrijke sponsor van Stichting Future For Nature. Jaarlijks schenkt het Arnhemse dierenpark deze stichting een bedrag van 150.000 euro en organiseert het de Future For Nature Awards, waarbij drie jonge, veelbelovende natuurbeschermers worden beloond met de Future For Nature Award en een geldbedrag van 50.000 euro per winnaar: https://www.burgerszoo.nl/steun-de-natuur/future-for-nature/. Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander was als eregast aanwezig bij het tienjarige jubileum van de uitreiking van de Future For Nature Awards op 31 maart 2017.

Onderzoek
Op diverse afdelingen in het park is (gedrags)onderzoek verricht. Zo is bij de giraffen hun slaapgedrag en nachtelijke activiteit onderwerp van onderzoek geweest. Bij de gorilla’s is aandacht besteed aan de vraag hoe gorillajongen zich gedragen tijdens het opgroeien. Bij de chimpansees lag de focus juist op de onderlinge vriendschapsbanden tussen individuele dieren, terwijl in de nieuwe Mangrove nauwkeurig werd bestudeerd hoe wenkkrabben zich gedragen op de moddervlakte. En wat groeit er allemaal op de rug van de zeekoeien? Een ander onderzoek richtte zich juist op de vraag hoe je de activiteit van de zeekoeien stimuleert. Welke klei levert de beste modder op voor de nieuwe Mangrove? En tot slot: is het mogelijk om bij kleine zwanen in een dierenpark het gebruik van halsbandzenders te testen voor wilde kleine zwanen? Wetenschappelijk (gedrags)onderzoek aan diverse diersoorten draagt bij aan meer kennis over het natuurlijk gedrag van deze soorten in het algemeen en kan daarnaast een rechtstreekse bijdrage leveren om het dierenwelzijn steeds verder te verbeteren.

Educatie
Burgers’ Zoo heeft zich dit jaar naast alle andere (educatieve) activiteiten ook actief geprofileerd als erkende botanische tuin. 2017 was namelijk ‘het Jaar van de Botanische Tuinen’, wat zich in het park uitte door het in gebruik nemen van de app ‘Chatten met Planten’, rondleidingen over spannende planten in het voorjaar en een weekend-evenement ‘De Tuin als Lab’ in oktober. Met het oog op de opening van Burgers’ Mangrove zijn veertig kersverse vrijwilligers begonnen die een opleiding over de dieren en planten in dit nieuwe project hebben gehad. Zij bemensen nu dagelijks een infotafel over vlinders in de Mangrove, of staan er uitleg te geven bij de krabben of de vlinderpoppen.

Recreatie
Uit het continue bezoekersonderzoek dat Burgers’ Zoo het hele jaar door verricht, is gebleken dat de NPS-score na de opening van de Mangrove significant gestegen is. De NPS-score geeft weer hoe waarschijnlijk het is dat iemand Burgers’ Zoo aanbeveelt bij familie, vrienden en kennissen. Het Arnhemse dierenpark organiseerde dit jaar vijf verschillende evenementen, telkens in de schoolvakantieperiodes: Burgers’ Light (voorjaarsvakantie), Gigantisch Apenkooien (meivakantie), de Mangrove Musical (zomervakantie), Día de los Muertos (herfstvakantie) en Pasar Malam in de Bush (kerstvakantie). De (nieuws)berichten met een duidelijke educatieve insteek op de website en social mediakanalen van Burgers’ Zoo zijn tenslotte in totaal 40 miljoen maal bekeken. Ten opzichte van 2016 is dit een groei van maar liefst 19,4 procent.

bron: persbericht Burgers Zoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *