Nederland in de ban van de warmte

Het bijzonder warme weer zorgt voor de nodige aanpassingen. Diverse (overheids)instanties nemen maatregelen. Zo kondigde het RIVM het nationaal hitteplan af en vraagt Rijkswaterstaat om extra aandacht voor de ontwikkeling van blauwalg en botulisme in open zwemwater. De Nederlanders zoeken ondertussen massaal een comfortabel plekje op; bij voorkeur aan het water. De vrijdag is al warm begonnen, maar voor zaterdag worden nog hogere temperaturen verwacht.

hou je hoofd koel!
hou je hoofd koel!

Stranden brengen nauwelijks verkoeling door aflandige wind
Weeronline voorspelt voor vandaag de eerste tropische dag van 2014 met temperaturen boven de 30 graden in heel Nederland. Voor de zaterdag liggen de maximumtemperaturen in veel provincies zelfs nog drie grden warmer; met een top in Limburg: 35/36 graden.
Zelfs aan de westkust wordt het vandaag tropisch (32 graden) en dankzij een behoorlijke oostelijke wind kan op het strand geen verfrissend zeewindje ontstaan. Voor verkoeling moet je dus echt de zee induiken. Doorkomen zal geen probleem zijn, want door het warme jaar is het zeewater met 20 graden ruim 2 graden warmer dan normaal.
Op de Wadden, aan de Noordkust of in de kop van Noord-Holland wordt de tropische tmperatuuren misschien zelfs gehaald, het wordt daar met 26 tot 30 graden bijzonder warm. Zaterdag wordt het op de Wadden nog warmer met temperaturen omstreeks 32 graden en dit is een unicum, want dat gebeurt vrijwel nooit.
Meer actuele weersinformatie: www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

Hitteplan
Het RIVM laat weten dat in het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Bij hitte is het belangrijk dat men voldoende drinkt. Ook is het voor kwetsbare mensen belangrijk dat zij dunne kleding dragen, in de schaduw blijven en lichamelijke inspanning in de middag beperken. Opwarming van de woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning.
Vooral kwetsbare ouderen hebben veel last van de hitte. Kans op uitdroging en oververhitting liggen op de loer. Op de website van het Nationaal Ouderenfonds staan diverse praktische hittetips.
zie: www.ouderenfonds.nl/deelnemen/handig/tips

Activiteiten en evenementen
RIVM: “Vanwege de hoge temperaturen is extra aandacht bij evenementen gewenst.”. Dat wordt al in de praktijk toegepast bij de vierdaagse van Nijmegen die vrijdag o.a. vroeger van start is gegaan en waar extra drinkplekken werden ingericht.
Veel mensen kiezen er voor om verkoeling te zoeken aan de kust. De ANWB verkeersinformatie zag vrijdagochtend al vroeg de eerste verkeersdrukte ontstaan richting van standen van Noord- en Zuid-Holland. De ANWB geeft ook enkele tips me aan vakantiegangers over warmte in de auto

Blauwalg en botulisme
Door het warme weer neemt op de kans op blauwalg en botulisme in open zwemwater toe. Rijkswaterstaat voert continu metingen uit naar de veiligheid van het zwemwater. Op de website www.zwemwater.nl en via een app wordt de actuele situatie van diverse zwemlocaties aan het publiek doorgegeven.

Op de website van KWF kankerbestrijding staan diverse tips over veilig zonnen; want ook de risico’n van huidkanker liggen deze dagen op de loer.  www.kwf.nl/preventie/Zon-verstandig/Pages/Wel-zon,-geen-huidkanker.aspx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *